Milanović čestitao Vučiću na pobjedi: Srbi su posebna kategorija

Vijesti 04. tra 202208:30 > 12:10 2 komentara
N1

Danas je u Zagrebu održan Američko-hrvatski forum na kojem je bio predsjednik države Zoran Milanović. Nakon događaja dao je izjavu medijima. Čestitao je Orbanu i Vučiću na pobjedi na izborima u Mađarskoj i Srbiji te se posvetio - Srbiji.

“Pozvao sam na suradnju sa Srbijom i da se opredijele gdje žele biti, jer Rusija je daleko”, rekao je.

“Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li zapad. Ona je geografski zapad, a što je u smislu političke opredijeljenosti, to se moraju odlučiti. Ja sam ovdje govorio da je hrvatski napredak u posljednjih 30 godina, dvojaka priča. Mi smo očekivali biti razvIjeni kao Španjolska – nismo. Ali smo razvijeniji nego Srbija, no to nije dovoljno”, rekao je Milanović.

“Ja želim imati normalne susjede”

“Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija je. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljube Rusiju kojoj su mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem, gdje je Srbija ostala? Sad moraju odlučiti gdje su. To s Rusijom je sve fikcija, deluzija”, rekao je.

“Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim imati normalne susjede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom tko je jači”, rekao je, pa se dotaknuo BiH te govorio o padu drona u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

“Je li na letjelici bio eksploziv? To se lako utvrdi”

Rekao je i kako se Njemačka ili Švedska nemaju što petljati u situaciju u BiH. “BiH nema dva metka da ispali, opasnosti rata nema”, rekao je. U nastavku je govorio o padu letjelice na Zagreb:

“Ja nemam papir. Ja samo imam informacije sa sastanka na kojem je bilo 15 ljudi. Ja znam što se dogodilo, ali sam šutio i šutjet ću i dalje. Ljudi koji su bezdušno manipulirali, sada šute. I sada kažu da je to stvar istrage. Zar Zagrepčani nisu zainteresirani da vide što je stvarno bilo? Je li to bio eksploziv? To se lako forenzički utvrdi, ali ne tako da netko tko je padao razrede u srednjoj Trgovačkoj izađe pred kamere i o tome filozofira i pokazuje nekakve krhotine. To nije nikakav dokaz”, rekao je.

“Plenković napravio seosku zabavu”

“Dan nakon oni su se nacrtali iznad rupe. To je pogrešno. Kad su shvatili da istraga ne ide u smjeru u kojem bi željeli, onda su ušutjeli. Ne znam što bi Plenkovića učinilo sretnim da je tamo eksploziv, meni je draže da tamo nema eksploziva, ali Plenković je od svega toga napravio seosku predstavu”, rekao je.

“U uvjetima kada nemate zatvoren zračni prostor, a mađarski zračni prostor je otvoren, imate niz letjelica u zraku i nije jednostavno reći: ‘Gle, ovo je neki dron’. Ja nisam skeptičan, ja nemam pojma. U informacijskom ratu u kojem sudjeluješ, sve je dopušteno, u ratu u kojem ti ne sudjeluješ, makni se sa strane i čekaj i vidi koji je zaključak”, rekao je.

Komentirao je i rat u Ukrajini.

“Ukrajina nije demokratska država”

“Nijedna od tih država nije baš demokratska. Što ćemo reći da je Ukrajina ista kao Hrvatska? Nije ista”, kaže i dodaje: “Rusija sigurno nije demokratska država, a nije bila ni Ukrajina”. “Za tango je uvijek potrebno dvoje, za rat je potreban jedan”, rekao je Milanović.

“Zastrašujuće je da u Rusiji postoji generacija 250.000 mladih muškaraca koji su na nečiju naredbu spremni krenuti u akciju”, kaže.

VEZNE VIJESTI

“Rat treba završiti što prije”

Nastavio je o Rusiji i uvozu plina, kaže kako o ukidanju ruskog plina govore oni koji o njemu nisu ovisni. Rekao je da Putin ucjenjuje sad u kompliciranoj situaciji. “To je genijalna fora, to je zona komfora i neki to neće moći odbiti. I tako je rublja pala na 80 za dolar, to govori koliko su ti sustavi nestabilni. Što znači da rublja nije ni slaba ni jaka, samo jedna izjava gospodara rata može imati takav efekt”, rekao je.

“Interes je da taj rat završi što prije. Ako rat ne završi što prije, bit će sve teže, bit će skuplje i teže dostupno. Rusija ima alternative, ne trenutno, ali relativno brze. Hrvatska ima neke alternative, mi se ne bismo trebali smrzavati. Njemačka plin puno više koristi u industriji. Hrvatska je tu u boljoj poziciji nego drugi, to je radi geografije. Tu smo gdje jesmo. Cijene hrane… Ovisi koje hrane. Po dućanima roba baš nešto nema. Svi koji idu po dućanima kažu da robe ima, ali da je nema baš nešto puno”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare