Milanović predložio Plenkoviću hitno sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost

Vijesti 05. velj 202414:34 1 komentar
Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

U dopisu koji je danas poslao predsjedniku Vlade stoji: “Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe – a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati – na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.”

Nadalje, predsjednik Zoran Milanović podsjeća kako “prema članku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja – kao predsjednici Vlade i Republike – ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost” te zaključuje: “Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku.”

Podsjetimo, Milanović je u subotu optužio Ivana Turudića, kojeg Vlada predlaže za čelnika DORH-a, da se kao predsjednik Županijskog suda sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio osumnjičenik, ali i kasnije kada je bio pod istragom. Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je pak da ne može gledati kako se jednog opskurnog lika proizvodi u glavnog državnom tužitelja.

Nakon što je u nedjelju predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić na upit N1 planiraju li poduzeti kakve korake u svjetlu objavljenih poruka, odgovorio da će VS provjeriti navode iz tiska te nakon toga donijeti odluku, o svemu se danas oglasila i Udruga Hrvatskih sudaca koja upozorava da je odabir Glavnog državnog odvjetnika ušlo u sferu političkog postupka, ali i podsjeća da se svaki sudac treba pridržavati Kodeksa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare