Ministar Banožić s američkim generalom: Zajedno radimo na modernizaciji vojske

Vijesti 25. svi 202314:39 1 komentar
N1

Zajednička uvježbavanja pokazatelj su važnosti NATO-a, rekao je ministar obrane Mario Banožić na sastanku sa zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), generalom zbora Christopherom G. Cavolijem, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).

Banožić i Cavoli razgovarali su o sigurnosnoj situaciji u Europi u kontekstu nadolazećeg samita NATO-a u Vilniusu u srpnju.

Banožić je zahvalio na dosadašnjoj podršci, od izobrazbe do projekata opremanja i modernizacije HV-a te na zajedničkom uvježbavanju savezničkih snaga.

“Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se na taj način istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza”, rekao je Banožić, navodi se u priopćenju MORH-a.

Ministar je američkom generalu potvrdio da će Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke, uključujući i one vezane uz obrambena izdvajanja. Tome u prilog idu i hrvatski napori u pogledu modernizacije i opremanja oružanih snaga, među kojima se izdvajaju nabave borbenih zrakoplova Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley te sustava protuzračne obrane Mistral, ističe se u priopćenju.

“Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država Jugoistočne Europe”, dodao je Banožić.

General Cavoli je u dvodnevnom radnom posjetu Hrvatskoj. Prisustvovat će međunarodnim vježbama “Immediate Response 23”, “Astral Kninght 23″ i Laufer 23” koje se provode u okviru skupa vježbi pod nazivom “DEFENDER 23” na Udbini, u organizaciji američkih zapovjedništava.

“SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske”, rekao je Cavoli.

Cavoli je čestitao Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare