Ministarstvo predložilo povećanje plaća sucima i tužiteljima. Ovo su detalji

Vijesti 23. ožu 202311:01 1 komentar
N1

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je prijedlog prema kojem bi se osnovica za izračun plaća pravosudnih dužnosnika povećala za osam posto, dok bi se dodatno povećao koeficijent općinskim sucima i tužiteljima koji su sada najmanje plaćeni.

O tom će prijedlogu raspravljati formirana radna skupina, ističu u ministarstvu, navodeći da osnovica nije promijenjena od 2019. kada je povećana za šest posto, odnosno za postotak koji je prethodno smanjen 2014. godine.

Osnovica za izračun plaća prema sadašnjem zakonu iznosi 4.710,59 kuna (625,20 eura) bruto, dok je 2009. iznosila 4.873,83 kune (646,87 eura) bruto. Osnovica za izračun plaća pravosudnih dužnosnika 2009. smanjena je za 4,6 posto, 2013. za dodatnih tri posto te 2014. za šest posto.

Cilj je uravnotežiti plaće prema složenosti poslova

U ministarstvu navode da su svjesni problematike nedostatnih plaća pravosudnih dužnosnika prvoga stupnja, kao i činjenice da je osnovica godinama nepromijenjena na što je ukazano i u izvješćima predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice.

Za prijedlog prema kojem bi se osnovica pravosudnih dužnosnika povećala za osam posto, u ministarstvu kažu da je donesen uzimajući u obzir gospodarska kretanja, inflaciju, kao i činjenicu da se osnovica za izračun plaća državnih službenika i namještenika u travnju ponovno povećava za dva posto, što uz prethodno povećanje od šest posto čini osam posto.

Dodatno, pravosudnim dužnosnicima prvoga stupnja, za koje je višestruko ukazivana potreba redefiniranja koeficijenata, predloženim izmjenama koeficijent bi se povećao s 3,54 na 3,99. Tom izmjenom cilj je uravnotežiti plaće prema složenosti poslova.

Pripremaju cjelovitu reformu sustava plaća

U ministarstvu ističu da pripremaju cjelovitu reformu sustava plaća u državnoj službi i javnim službama u okviru koje će se nastojati riješiti nesrazmijeri u postojećim plaćama.

Tom reformom bit će obuhvaćene i plaće zaposlenih u obrazovanju, zdravstvu, policiji, ali i plaće službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.

Budući da je riječ o jednoj od najvažnijih reformi u javnoj upravi, a da se o zakonskom prijedlogu raspravlja sa socijalnim partnerima, navedene promjene uskoro će biti upućene u zakonsku proceduru, kažu u ministarstvu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare