Mladi liječnik Hrvatsku zamijenio Engleskom pa poslao poruku ministru Berošu

Vijesti 23. sij 202321:094 komentara
Izvor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Liječnik Fran Naranđa nedavno je napustio Hrvatsku te sada živi i radi u Engleskoj odakle se javio za Newsnight te komentirao glavne razloge svog poteza.

Potvrdio je da je engleskoj, točnije u Nottinghamu mjesec i pol i da su prvi dojmovi pozitivni te ustrajte u tome da ostane ondje. “Jako je puno stvari kojih nema u hrvatskom sustavu. Sama interakcija mlađih liječnika a seniorima i s nadređenima je lakša i osjećate podršku” rekao je.

N1

“Ovdje potiču da, ako se osjećate ugroženo, to adresirate jer ako vama nije ugodno na radnom mjestu onda ne pružate adekvatnu uslugu. Ne postoji strah naspram nadređenih. Nitko ovdje nije povisio glas na mene” tvrdi Naranđa koji radi na općoj kirurgiji u bolnici.

Kaže da je teško usporediti radni dan u Engleskoj i u Hrvatskoj. “Opterećenje s pacijentima je relativno slično, trijažni sustav je možda malo bolje organiziran, koliko sam vidio. Puno je koordiniranje kako se ponašati s pacijentima”, rekao je.

Što se plaće tiče kaže da je značajno veća, ali da treba uzeti u obzir standard života. “troškovi života su veći, ali sve skupa mogu reći da su mi puno bolji prihodi nego u Hrvatskoj. Neki prosjek liječničkih plaća je oko 3.200 funti”, dodao je Naranđa ustvrdivši da nije primaran razlog odlaska plaća.

“Uvjeti su bili puno bolji i edukacija je bila bolja. Išao sam s time da imam bolje prilike”, rekao je.

Na pitanje što poručuje ministru Viliju Berošu i njegovim bivšim nadređenima kaže da ga iznenađuje koliko se ministar ne prima savjete od ljudi s terena.

Kaže da se planira vratit u Hrvatsku, ali ne tako skoro što se tiče posla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar