Mladi sve teže dolaze do nekretnine, ali rješenje je možda na vidiku

Vijesti 24. sij 202320:01 0 komentara
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Jučer je ministar financija Marko Primorac upozorio da ukoliko imate ili podižete kredit pokušajte fiksirati kamatu, jer je kriza nepredvidiva. A tko uopće može podići kredit od mladih osoba i što je država ili lokalna vlast učinila da stambeno pa onda i demografsko pitanje u Hrvatskoj i Zagrebu bude pristupačnije za one koji još nemaju velika primanja?

Povoljni kvadrati za mlade u Zagrebu trebali bi se graditi u Podbrežju, i to 228 stanova za 700-injak mladih ljudi. Plan je da ih bude na još tri lokacije u širem gradskom središtu, a trebali bi omogućiti povoljniji najam.

A kako uopće mladi misle riješiti stambeno pitanje? Upitali smo one koji već rade jesu li razmišljali o osamostaljenju, ali i jesu li i plaće za mlade dovoljno velike za samostalan život.

“Razmišljam trenutno o najmu nekakvom, jer nisam baš nešto trenutno previše kreditno sposobna. Cijene su dosta visoke u usporedbi s prošlom godinom, a radim studentski posao”, rekla je jedna studentica iz Zagreba.

“Ne, ne dizat kredit ne bih iskreno. Uvijek mi je bilo fora biti solo, ali ne nije mi to još neki plan. Možete vi radit studentski posao i ići na faks pa zarađivat neku normalnu cifru, al je nemoguće zaraditi novce da se to uspije”, rekao je njezin kolega.

“Sve je skupo pa se ne isplati, radije onda putovat. Radim preko studentskog servisa, ali troškovi za život i plaćanje stanarine ne idu zajedno. ili jedno ili drugo”, smatra druga studentica.

Stručnjaci kažu da život po završetku fakulteta nosi premala primanja. Čak 75 posto njih dobiva manje od tisuću eura. Zbog toga su ili kreditno nesposobni ili ne mogu dobiti dovoljan iznos. U agencija za nekretnine kažu – rješenje je u subvencijama lokalnih vlasti koje bi stabilizirale tržište.

Mladi najviše traže jednosobne i dvosobne stanove. Naravno, to ovisi o njihovoj kreditnoj sposobnosti i većinom su od 100 do 120 tisuća eura vrijednosti nekretnine koje traže. Mi pozdravljamo bilo kakvu pomoć za mlade, nismo imali još iskustva s takvima, ali povoljniji najmovi definitivno bi utjecali na tržište kao takvo”, rekao je jedan agent za nekretnine.

Isto misli i mladi odvjetnik i otac malog djeteta Ivan Batinić koji je godine proveo u najmu. Cijene su sve više, tržište nije regulirano, a iako je uspio uštedjeti to neće biti dovoljno za kupnju kuće.

“Tu je nužan ipak stambeni kredit bez obzira što u mojoj situaciji radimo i supruga i ja. To nije dovoljno sa sadašnjim cijenama da uz 10-15 godišnji ratu imate znatniju svotu novca da možete isplatiti veći dio nekretnine” kaže Batinić.

Predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama pri HGK, Dubravko Ranilović, kaže da su cijene na tržištu trenutno na vrhuncu i vjerojatno će se usporiti, iako su one tražene puno veće od realiziranih.

“Mislim da je izgledna opcija da ćemo mi morati napraviti nekakve oblike najma gdje je jako bitna ta lokalna uprava gdje će određenim kategorijama ljudi moći osigurati stanovanje, posebice mladim ljudima da se ne moraju brinuti ili da će izaći za 7 mjeseci van, planirati poslovne želje, ali i obitelji, što osobito u ovoj demografskoj situaciji koja nije baš bajna bi sigurno pomoglo”, rekao je Ranilović.

Dakle sve vezano uz mlade i nekretnine upućuje na ono čime je mladi kupac i zaključio svoj razgovor. “Teško ćemo mi kroz neki kraći period i bez neke politike koja bi sustavno regulirala takve poticaje doći do neke razine da se tržište stabilizira”, rekao je Batinić.

I dok je Zagreb napravio barem prvi korak u realizaciji ideje, ostaje za vidjeti hoće li se i ostali gradovi i općine pa onda i država, povesti za tim primjerom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!