Načelnici skeptični: “Spajanje općina? Ništa bez referenduma”

Vijesti 08. ruj 202209:39
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Najavljeno spajanje općina ne bi trebalo provoditi bez referenduma, piše u četvrtak Večernji list, prenoseći riječi načelnika općina koje bi uskoro mogle izgubiti svoj status.

Najmanja hrvatska općina postala je hit nakon što je glumica Gillian Anderson, najpoznatija po ulozi agentice Scully u “Dosjeima X”, objavila fotografiju izvora rijeke Cetine koji ju je podsjetio na – ženski spolni organ.

VEZANE VIJESTI

Izvor se nalazi na području općine Civljane, dosad poznatije kao općine s najmanje stanovnika. Sad kad su je otkrili turisti, Civljane bi mogle turistički profitirati. Ako prije toga ne izgube status općine…

“Ne bi trebalo ništa dirati bez referenduma. Ili barem neke ankete pa da se čuje mišljenje ljudi”, kaže načelnik Petar Preočanin, kojeg smo upitali misli li da će Vladina odluka o poticanju funkcionalnog i stvarnog spajanja općina i zajedničkog obavljanja poslova na dobrovoljnoj osnovi dati rezultate. Za to je u državnom proračunu osigurano sto milijuna kuna, koje će se podijeliti onima koji pristanu na povezivanje. Ako takvih bude…

“Imamo nešto prihoda, nije da nemamo. Imamo punionicu vode koja radi odlično, imamo kamenolom… A imate općine koje nemaju ništa! Mi skoro da se možemo sami financirati”, kaže načelnik. Godišnji proračuni Civljana kreću se od tri do 3,5 milijuna kuna.

Civljane u Šibensko-kninskoj županiji imaju oko 460 stanovnika. Nemaju školu, župni ured, ambulantu, poštu ni trgovinu. Nekad su bili dio općine Knin. Demografski su počele propadati od 1981. do 1991., a onda je došao i rat. Općina ima samo dva naselja, Cetinu i Civljane.

Posljednji popis stanovništva pokazao je da je u deset godina od 556 jedinica lokalne samouprave, 128 gradova i 428 općina, samo 46 ili 8,2 posto imalo porast broja stanovnika. Time je prosječna veličina lokalne jedinice pala sa 7706 na 6994 stanovnika.

Neki stručnjaci upozoravaju da čak 388 jedinica, gotovo 70 posto, ima manje stanovnika od optimuma. Cilj je da se u iduće četiri godine stvarno spoji barem 20 posto gradova i općina, dakle njih oko 110, a funkcionalno 40 posto.

Teritorijalno najmanja je općina Dekanovec u Međimurju. “Funkcionalno spajanje je dobro, na primjer zajednički komunalni redari. No za zajedničke pročelnike ne vidim dobar ishod jer nikad ne bi bilo ono što sad imamo”, kaže načelnik Ivan Hajdarović. I on je za referendum, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.