Nakon afričke svinjske kuge nova nevolja nad Slavonijom: Slijedi masovna eutanazija peradi

Vijesti 17. stu 202308:50 0 komentara
Ivica Galovic/PIXSELL

Situacija oko afričke svinjske kuge još se nije smirila, a nad Slavonijom se već nadvila nova nevolja. Na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac otkrivena je ptičja gripa.

Iz Ministarstva poljoprivrede priopćili su jučer kako je u jednom od osam objekata Vindona potvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1, piše Večernji list.

Radi se na rješenjima i zonama karantene. Inspekcija još procjenjuje stanje, no sigurno je kako će se danas usmrtiti oko 3.000 pura iz prvog kontaminiranog objekta. Neslužbeno se čuje kako je na farmi više od 19.000 purana te bi se svi u idućim danima mogli eutanazirati.

Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj. Zadnji slučaj prije toga dogodio se kod divljih ptica, u dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja). Isto se radilo o H5N1.

Damjan Tomšić, direktor Vindona, jučer je potvrdio kako je na jednoj od farmi u vlasništvu tvrtke Vindon, koja je smještena na području Brodsko-posavske županije u općini Oriovac, 15. studenoga utvrđena influenca ptica. On je istaknuo kako sve farme u sustavu imaju najvišu razinu zaštite te se svakodnevno provode sustavne kontrole.

“Na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa odmah su obaviještene sve nadležne službe i provedene su sve propisane procedure u svrhu suzbijanje širenja virusa. Kao odgovorni proizvođač u kontinuiranoj smo komunikaciji sa svim nadležnim tijelima i resornim ministarstvom, a nastavno na potvrdu virusa provode se najviše mjere u cilju sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti. Ističemo da se poštuju najviši propisani standardi i provode sve mjere biozaštite, što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpunu karantenu. Napominjemo i da virus influence ne predstavlja opasnost zaraze za ljude”, izjavio je Tomšić.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su izvijestili kako je Državni inspektorat na tom objektu naredio provedbu zakonom predviđenih mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti. U skladu s Provedbenom uredbom (EU) 2020/687, objekt će biti stavljen pod službeni nadzor, a uvedena je i zabrana premještanja životinja s gospodarstva i druge mjere. “Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima, veterinari su proveli uzorkovanje životinja. Preliminarnim laboratorijskim izvješćem utvrđena je influenca ptica”, priopćili su ranije iz Ministarstva.

Radnici u zaštitnim odijelima jučer su na farmi radili na dezinfekciji prostorija. Iako se radi o manjoj farmi, treba reći da je katastrofa stigla u najgore vrijeme, uoči blagdana. Tada je u pravilu najveća potražnja za puranima pa je Vindonu pričinjena velika gospodarska šteta.

Zanimljivo je kako je gotovo u isto ovo vrijeme 2020. godine na Vindonovoj farmi purana u Novigradu Podravskom u Koprivničko-križevačkoj županiji također potvrđen virus ptičje gripe. Pronađeni virus pripadao je podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. Eutanizirano je tada nekoliko tisuća komada tovnih purana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!