Nakon izbora u EU Parlamentu bit će više zastupnika nego dosad. Sedam država imat će ih manje od Hrvatske

Vijesti 22. svi 202406:47 0 komentara
Luka Batelic/PIXSELL

Na predstojećim izborima za Europski parlament birat će se 15 zastupnika više od dosadašnjih 705. Dodatna mjesta dobilo je 12 država članica, među kojima nije Hrvatska.

Od 6. do 9. svibnja u 27 zemalja članica bit će održani izbori za Europski parlament. U Hrvatskoj će biti održani u nedjelju, 9. svibnja, a birat ćemo 12 zastupnika kao i na prethodnim trima europskim izborima.

Ukupno će biti izabrano 720 zastupnika, 15 više nego što ih je sada. Takvu odluku donijelo je Europsko vijeće prošle jeseni odlučivši da dodatnih 15 mjesta raspodijeli 12 država članica. Tako će dva dodatna zastupnika dobiti Francuska, Španjolska i Nizozemska, a po jednog Austrija, Danska, Belgija, Poljska, Finska, Slovačka, Irska, Slovenija i Latvija.

Najmanje šest, najviše 96 zastupnika

Opća pravila o sastavu Europskog parlamenta, utvrđena Ugovorom o Europskoj uniji (UEU), kažu da Parlament neće imati više od 751 predstavnika (750 zastupnika i predsjednika). Također je propisano da niti jedna članicane može imati manje od šest zastupnika, a ni više od 96. Minimalnih šest zastupnika imaju Cipar, Luksemburg i Malta, a maksimalnih 96 jedino Njemačka. Osim Cipra, Luksemburga i Malte, manje eurozastupnika imat će Estonija (7), Latvija i Slovenija (po 9) i Litva (11). Hrvatska jedina ima 12 mjesta u Europskom parlamentu. Slijedi Irska s 14, Danska, Finska i Slovačka (po 15), Bugarska (17), Austrija (20); Češka, Grčka, Mađarska, Portugal i Švedska (po 21), Belgija (22), Nizozemska (31), Rumunjska (33), Poljska (53), Španjolska (61), Italija (76), Francuska (81) i Njemačka (96).

Sjedište Europskog parlamenta je u Strasbourgu u Francuskoj, gdje se godišnje u pravilu održava 12 mjesečnih sjednica koje traju po četiri dana, uključujući i onu na kojoj se odlučuje o godišnjem proračunu EU-a. U Bruxellesu se u pravilu održava dodatnih šest dvodnevnih sjednica Parlamenta, a ondje se održavaju i sastanci parlamentarnih odbora. Udaljenost Strasbourga i Bruxellesa je oko 400 kilometara.

Sedam klubova zastupnika u Europskom parlamentu

Zastupnici u Europskom parlamentu djeuju unutar klubova zastupnika, ali ne po nacionalnoj, nego po političkoj pripadnosti. U EU parlamentu trenutno djeluje sedam klubova zastupnika. Uvjet za osnivanje kluba je da su u njemu najmanje 23 zastupnika i da bude zastupljena najmanje četvrtina zemalja članica, dakle šest ili sedam. Postoje i nezavisni zastupnici koji nisu ni u jednom od sedam klubova.

Unutar klubova nijednog zastupnika ne može se prisiliti da glasuje na određen način.

Ovakav je trenutni odn os snaga u Europskom parlamentu s obzirom na klubove zastupnika…

Klub zastupnika Europske pučke stranke

Klub okuplja kršćanske demokrate odnosno demokršćanske stranke desnog centra. Klub je trenutno najbrojniji u Europskom parlamentu sa 176 zastupnika, među kojima i četvero iz Hrvatske, odnosno HDZ-a – Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko. Vodceća stranka EPP-a je njemački CDU, a tamo je i njezina sestrinska CSU, talijanska Forza Italia. francuski Republikanci, španjolska Narodna stranka, Austrijska narodna stranka (ÖVP), Slovenska pučka stranka (SLS)…

Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata

Druga politička grupacija po brojnosti u Europskom parlamentu trenutno je Progresivni savez socijalista i demokrata sa 139 zatsupnika među kojima je i četvoro hrvatskih SDP-ovaca – Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag Matić i Tonino Picula. Grupaciju čine socijaldemokratske stranke lijevog centra poput njemačkog SPD-a, francuskih Socijalista, Španjolske socijalističke radničke stranke, talijanske Demokratske stranke, Socijaldemokratske partije Austrije i drugih.

Klub zastupnika Renew Europe

Renew je grupacija liberalnih stranaka, sljednica nekadašnjeg Saveza liberala i demokrata za Europu (ALDE).

U sadašnjem sazivu Renew ima 102 zastupnika među kojima je i jedan iz Hrvatske – IDS-ovac Valter Flego.

Klub zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza

Grupacija Zelenih u Europskom parlamentu u sadašnjem sazivu četvrta je po brojnosti sa 72 zastupnika među kojima nema europarlamentaraca iz Hrvatske.

Klub Europskih konzervativaca i reformista

Ova grupacija konzervativnih i mahom euroskeptičnih stranaka broji 69 zastupnika u aktualnom sazivu EU parlamenta među kojima je i Ladislav Ilčić iz Hrvatskih suverenista.

Najpoznatije stranke u ovoj grupaciji su poljska Pravo i pravda te Braća Italije talijanske premijerke Giorgije Meloni.

Klub zastupnika Identitet i demokracija

Ovaj klub trenutno broj 58 zastupnika stranaka desnice i radikalne desnice poput njemačkog AfD-a, talijanske Lige, francuskog Nacionalnog fronta, Austrijske slobodarske stranke i sličnih. U ovom klubu trenutno nema eurozastupnika iz Hrvatske.

Klub zastupnika Ljevice

Klub lijevih i radikalno lijevih stranaka u Europskom parlamentu trenutno okuplja 37 zastupnika, bez ijednog iz Hrvatske. Najpoznatije političke stranke okupljene u ovoj grupaciji su njemačka Ljevica (Die Linke), španjolski Podemos, irski Sinn Féin i grčka Nova ljevica.

Nezavisni zastupnici

Čak 52 zastupnika aktualnog saziva Europskog parlamenta drže se nezavisnjkog status ai ne pripadaju nijednoj od sedam grupacija. Među njima su i dvojica iz Hrvatske – Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić.

Među nezavisnima u Europskom parlamentu je 12 zastupnika mađarskog Fidesza, vladajuće stranke premijera Viktora Orbana, ali i jedan zastupnik ekstremno desnog mađarskog Jobbika, zatim zastupnici Komunističke partije Grčke, talijanskog Pokreta 5 zvjezdica, slovačkog SMER-a nedavno ranjenog premijera Roberta Fica i drugo politički šaroliko, a nezavisno društvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!