Nastavlja se sukob između Milanovića i Banožića: “Čista osobna osveta”

Zoran Milanović
Izvor: Igor Soban/PIXSELL, Ilustracija

Nastavlja se rat između Pantovčaka i Banskih dvora zbog odluke ministra obrane da umirovi zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula. Zaštitna bojna zadužena je inače za osiguranje predsjednika i Pantovčaka. Nakon jučerašnje oštre poruke, s ništa manje oštrine Zoran Milanović ni danas nije štedio ministra obrane. Optužio ga je da laže i da se u njegovoj odluci krije osobna osveta koja neće proći.

Predsjednik Milanović ne popušta oko Banožićeve odluke o umirovljenju Elvisa Burčula.

“Ministar je beskućnik, Plenković je za sve to znao i nije htio spriječiti. Brigadir je umirovljen na silu, iz osobne osvete o čemu se ne želi govoriti. To će ih skupo koštati. To je katastrofa, taj tip je skupljao pokemone dok su ovi ljudi branili Hrvatsku i to je problem. Čista osobna osveta. Nema majci, nema šanse da ovo prođe”, poručio je Milanović.

VEZANE VIJESTI

“To je pitanje koje ama baš nikakve veze nema sa mnom kao predsjednikom Vlade i treba se razrješavati u trokutu ministra obrane, predsjednika Republike i Glavnog stožera, odnosno njihove strukture. Neka se bave tom temom, a bilo kakve prijetnje, ucjene, i ne znam kakvi najavljeni cirkusi – to govori o njemu, a ne o nama”, odgovorio je premijer Andrej Plenković.

“Ministar je umirovio čovjeka iz osobne osvete”

Predsjednik je imao još toga za reći.

“Ministar je umirovio čovjeka iz osobne osvete, pozivajući se na plan o izdvajanju za 21. godinu, hoćete da i to damo u javnost, pa da vidimo da tamo nema brigadira, brigadira kojeg je načelnik Glavnog stožera predložio tom džepnom ministru, predložio zbog potreba službe. Nasilnički se to uvijek može tako napraviti. Dakle, laž da bi se prikrio pravi motiv. Motiv je osveta. O tome će, ustvari Plenković dakle morati odlučivat. Nitko drugi”, rekao je Milanović.

“To sa Vladom i sa mnom nema nikakve veze. Ono što je jedino bitno, bitno je je li sve provedeno zakonito”, navodi Plenković.

Reagiralo i ministarstvo obrane

Ministarstvo obrane u priopćenju je optužilo predsjednika Milanovića i Glavni stožer Hrvatske vojske da krše Ustav i zakon. Prema zakonu, propisano je da Predsjednik Republike imenuje i razrješuje vojne zapovjednike u Oružanim snagama na ustrojbenim mjestima brigadira i generala na prijedlog načelnika Glavnog stožera i uz suglasnost ministra obrane. Te suglasnosti ministra nije bilo, načelnik Glavnog stožera to je znao, a predsjednik svejedno provodi svoju odluku, iako istog dana glavni stožer Burčula stavlja na raspolaganje, tvrdi MORH.

VEZANE VIJESTI

“Naglašavamo da je Glavni stožer Oružanih snaga protivno zakonu poništio navedeno zakonito rješenje o raspolaganju za brigadira Elvisa Burčula i proveo nezakonitu Odluku Predsjednika Republike Hrvatske o produljenju imenovanja brigadiru Elvisu Burčulu do 31. prosinca 2021. godine”, navodi se u priopćenju.

Ministri uz ministra

“Mislim da ovakve situacije ne trebaju biti plod sukoba. Sto posto uz svog kolegu ministra Banožića”, rekao je ministar Tomislav Ćorić.

U SDP znaju tko su krivci: premijer i ministar.

“Vrlo jasno se tu vidi tko je taj tko stalno forsira nekakve sukobe, ali s druge strane, to je legitimno možda, ali nije dobro kad ti sukobi, te intencije pokušavaju zadirati u neke ustavne ovlasti. Ne razumijem taj fetiš i tu potrebu”, kazala je SDP-ova Sabina Glasovac.

Predsjednik Mosta ne razumije zašto se predsjednik države ne lati važnijih tema. Od inflacije do cijena energenata – nema rješenja za građane.

“Kada već ne zna predsjednik Vlade, onda predsjednik države, zato što je na toj poziciji treba udarati smjer, a ne očekivati da će se predsjednik države u svakom mogućem konfliktu javljati, ne znam da na bilo koji način komentira predsjednika vlade i njihov rad, a da u krucijalnim trenucima šuti”, rekao je Božo Petrov.

“Premijer i ministar trebaju što prije pronaći rješenje”

Kada govori, to se često puta sviđa i desnici. U Domovinskom pokretu misle da je predsjednik u pravu, a ministar se inati.

“Ne znam zašto se na silu na ovaj način postupa. Predsjednik Republike ima pravo pratiti ovakve odluke i izraziti kritiku gdje on smatra da je opravdano. Prema tome predsjednik Vlade i ministar obrane bi što prije trebali pronaći rješenje, jer nije dobro da ovo eskalira”, rekao je Bartulica.

Milanović najavljuje sjednicu Vijeća za obranu kako bi se raspravljalo o otužnom materijalnom stanju u vojsci. Banožić možda nije tražio rat, ali ga je dobio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar