“Nevjerojatno je da su za cijepljenje preko reda ostali politički nekažnjeni”

Vijesti 19. velj 202118:01 > 20:53 1 komentar
Nataša Škaričić
N1

Nataša Škaričić, članica Nove ljevice, za Newsroom je govorila o cijepljenju preko reda.

“Situacija s cijepljenjem me uopće ne čudi. Naše zdravstvo je tako organizirano da su sve procedure kompletno privatizirane. To je boljka već više od trideset godina. Ishod plana cijepljenja me uopće ne čudi. Ipak me šokira podcjenjivanje javnosti u odgovorima onih koji su krivi za ovu situaciju i što nema apsolutno nikakvih političkih sankcija.

Emocionalni naboj koji prati pandemiju različit je od uobičajenog stanja i svi su to trebali shvatiti, počev od ministra Beroša naniže. Ipak su trebali odlučiti da se povuku neke konzekvence”, rekla je Nataša Škaričić.

Kaže kako ne misli da je do prekorednog cijepljenja VIP-ovaca došlo tako da je u nekoj bočici nešto ostalo, pa se netko zatekao i dobio višak.

“Mislim da je to organizirana stvar, da su ljudi koji imaju veze u zdravstvu nazvali neke telefone i rekli da se žele cijepiti i da im je to organizirano.

Pokazalo se da može ostati cjepivo koje ne može čekati, ali to se trebalo riješiti preko zdravstvenog sustava, da se po automatizmu pozove iduća osoba koja bi bila na redu za cijepljenje. Cijeli sistem nije od početka postavljen kako treba, a za to je odgovoran ministar zdravstva i svi koji su odgovorni za plan cijepljenja”, rekla je Škaričić i dodala: “Mislim da se ovo radilo ciljano”, rekla je.

Kazala je kako se pokazuju različite razine mogućnosti utjecaja.

“Je li to nepotizam, klijentelizam… Sve moguće varijante korupcije, po stranačkoj, obiteljskoj liniji…

Očito je da se to rješavalo tako da je netko nazvao i rekao da se želi cijepiti i da se cijepio. Podcjenjivački je prema inteligenciji javnosti reći da se Damir Boras zatekao na pravom trenutku na pravom mjestu”, rekla je Škaričić.

Ako se uspostavi kontinuirana dostava cjepiva, neće biti tolike panike, i oni koji žele preko reda doći cjepiva će moći mirnije dočekati red, kazala je.

“Vjerujem da će doći veće količine cjepiva i da će više paziti u budućnosti, jer je nevjerojatno da su napravili ovo što su napravili i da su u političkom smislu ostali nekažnjeni.

Najveće dobro koje će se izvući je da će u idućoj fazi ipak malo pripaziti”, ističe.

Naglašava kako mora biti centraliziranog sustava.

“To da obiteljski liječnici po svojoj procjeni stavljaju ljude na listu… nema smisla. Po planu koji je vlada 23. prosinca objavila točno se znaju prioritetne skupine. Treba se napraviti centralna baza za cijepljenje i tako se treba slati ljude na punktove za cijepljenje. To je napravila Srbija, pa smo valjda mogli i mi”, rekla je Nataša Škaričić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.