Nižu se reakcije na smrt dr. Vesne Bosanac: “Neka joj je laka hrvatska gruda”

Vijesti 21. ožu 202211:10 > 12:11
Goran Ferbezar/PIXSELL

Nižu se reakcije na smrt ratne ravnateljice vukovarske bolnice, dr. Vesne Bosanac.

“S velikom tugom primio sam vijest da je preminula legendarna doktorica Vesna Bosanac. Bila je velika čast biti njen suvremenik i neka joj je laka hrvatska gruda koju je toliko voljela. Hvala joj na svemu i nikada je nećemo zaboraviti”, objavio je na Twitteru europarlamentarac Predrag Fred Matić.

Sućut obitelji izrazio je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković.

“S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. Uime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Dr. Vesna Bosanac zauvijek će ostati u sjećanju svih nas. Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu. Vukovarsku bolnicu vodila je u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale. Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru.

Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca. U ime opće bolnice Vukovar, primila je Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote.

U ovim teškim trenutcima za Vašu obitelj, još jednom primite izraze iskrene sućuti”, poručio je Jandroković.

Sućut obitelji izrazio je i predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

“S tugom i iskrenim žaljenjem sam primio vijest o smrti gospođe Vesne Bosanac.

Posebno ćemo ju pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u Vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili.

Zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala je simbol obrane i otpora Vukovara.

U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom.

U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske.

Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju.

Molim vas da uime Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja”, napisao je Plenković obitelji.

Podsjetimo, ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Više pročitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.