Novi poražavajući podaci: Čak 44 posto ispitanih Hrvata imalo probleme s plaćanjem računa

Vijesti 06. pro 202309:24 6 komentara
Igor Soban/PIXSELL/ilustracija

Europski parlament objavio je rezultate istraživanja Parlametar 2023. koji pokazuju nastavak potpore građana za EU kao i veći interes za predstojeće europske izbore.

Čak 7 od 10 ispitanika vjeruje da njihova država ima koristi od EU članstva. Glavni razlozi koje za to navode su doprinos Unije miru i jačanju sigurnosti (34 %) te boljoj suradnji između zemalja članica (34 %). Predodžba o EU-u je ostala stabilna od posljednjeg istraživanja u ožujku 2023. pa tako 45 % EU građana ima pozitivno mišljenje, 38 % neutralno, a 16 % ima negativnu predodžbu o EU-u.

U Hrvatskoj gotovo 8 od 10 ispitanika (79 %) vidi koristi od EU članstva, prije svega zbog novih mogućnosti za rad (51 %), doprinosa EU-a gospodarskom rastu zemlje (32 %) te boljem standardu života , ali i boljoj suradnji Hrvatske s drugim EU članicama (po 29 %). Većina ispitanika ima pozitivnu predodžbu o EU-u (51 %), što je više od EU prosjeka, neutralno mišljenje njih 38 %, a 11 % negativno.

Daleko od ideje nepovezanosti sa svakodnevicom, 70 % građana smatra da aktivnosti EU-a utječu na njihov život. Više od trećine EU građana vjeruje da bi borba protiv siromaštva i društvene isključenosti (36 %) te javno zdravlje (34 %) trebali biti prioriteti za Europski parlament. Slijede mjere protiv klimatskih promjena te potpora gospodarstvu i stvaranju novih radnih mjesta (po 29 %). Migracije i azil s 18 % trenutačno su na devetom mjestu na listi prioriteta, što je porast za 7 postotnih bodova u odnosu na jesen prošle godine.

I za hrvatske ispitanike prioritetna tema za Europski parlament treba biti borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti (45 %), a gotovo jednako važnom smatraju i podršku gospodarstvu te otvaranje novih radnih mjesta (44 %). Slijede javno zdravstvo i budućnost Europe (po 28 %), obrana, sigurnost i zaštita vanjskih granica EU-a te djelovanje protiv klimatskih promjena (po 23 %). Kao i proljetos, od 15 ponuđenih tema u istraživanju, migracije i azil su na posljednjem mjestu prioriteta (6 %).

Komentirajući rezultate istraživanja, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola je istaknula: “Ovaj Eurobarometar pokazuje da je Europa važna. U ovom teškom geopolitičkom i društveno-gospodarskom kontekstu, građani vjeruju da će EU ponuditi odgovore. Velika većina Europljana vjeruje da su EU mjere imale pozitivne učinke na njihovu svakodnevicu.“

Kao što je razvidno iz političkih prioriteta, ekonomske poteškoće i dalje su izazov za mnoge Europljane, iako su indikatori u posljednjih šest mjeseci nešto bolji. 73 % ispitanika (6 postotnih bodova manje nego na proljeće 2023.) smatra da će im u idućoj godini standard života biti u padu. Više od trećine Europljana (37 %) ponekad ili većinom ima problema s plaćanjem računa.

U Hrvatskoj 74 % ispitanika očekuje pad životnog standarda (13 p.b. manje nego proljetos). U protekloj godini njih 44 % povremeno su imali poteškoća s plaćanjem računa na kraju mjeseca, a 9 % imaju probleme većinu vremena (2 p.b. manje nego u ožujku 2023.).

Europski parlament

S približavanjem europskih izbora 2024., većina Europljana (53 %) želi da Europski parlament ima važniju ulogu. To je mišljenje većine u 21 državi članici, među ostalim i u Hrvatskoj (59 %). Većina EU ispitanika (57 %) zainteresirana je za predstojeće izbore za Europski parlament, što je stabilan rezultat u usporedbi s proljećem 2023. (+1 p.b.), a 6 p.b. više u odnosu na jesen 2018., odnosno u sličnom razdoblju uoči prošlih europskih izbora. 68 % građana kaže da bi vjerojatno izašli na izbore da se oni održavaju za tjedan dana. To je 9 postotnih bodova više nego najesen 2018.

I u Hrvatskoj se u odnosu na isto razdoblje prije posljednjih EU izbora bilježi značajan porast zainteresiranih građana, sada ih je 57 % što je 11 postotnih bodova više nego najesen 2018. 53 % ispitanika kaže da bi vjerojatno glasali na europskim izborima kada bi se oni održavali idući tjedan.

“Tijekom proteklih pet godina, mi smo osluškivali. Europski parlament je ponudio rješenja. Borimo se protiv siromaštva, društvene isključenosti i klimatskih promjena, kako bismo stvorili radna mjesta i obranili EU vrijednosti kao što su demokracija, ljudska prava i sloboda govora. Ali demokracija se nikada ne može uzimati zdravo za gotovo. Moramo je braniti i očuvati tako što ćemo dati svoj glas. Svaki glas na predstojećim europskim izborima je važan”, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Detaljni rezultati istraživanja mogu se pronaći ovdje.

Jesensko istraživanje Eurobarometra provela je agencija Verian (nekadašnji Kantar Public) u razdoblju od 25. rujna do 19. listopada 2023. u svih 27 država članica. Istraživanje je provedeno uživo, a intervjui na daljinu (CAVI) dodatno su korišteni u Češkoj, Danskoj, Finskoj i Malti. Obavljeno je sveukupno 26 523 intervjua. Rezultati EU-a ponderirani su prema broju stanovnika u svakoj zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare