Novi slučaj ptičje gripe kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Vijesti 25. velj 202210:34 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo o novom slučaju ptičje gripe kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Visokopatogena influenca ptica (VPIP), podtipa H5N1, kako navode u priopćenju, nastavlja cirkulirati u populaciji divljih ptica na području Hrvatske u ovoj godini te je zadnji slučaj potvrđen 21. veljače u uzorku uginulih crvenokljunih labudova s područja Vukovarsko-srijemske županije (općina Ivankovo, rijeka Biđ).

S obzirom da su odrađene sve propisane mjere u zonama ograničenja na području Osječko-baranjske županije koje su postavljene zbog izbijanja VPIP,  u domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u siječnju te nisu utvrđeni novi slučajevi u domaće peradi, ukinute su mjere koje su se odnosile na predmetne zone ograničenja.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i nastavak cirkulacije virusa influence ptica u populaciji divljih ptica u Hrvatskoj iz Ministarstva ističu važnost pridržavanja svih mjera određenih naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica.

Također apeliraju na posjednike da se, bez obzira na broj ptica koje imaju na svojim gospodarstvima, obvezno pridržavaju istih, a svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja, smanjenje proizvodnje, smanjen unos hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj organizaciji.

Iz Ministarstva ističu i kako su izvijestili Europsku komisiju o ovim potvrđenim slučajevima influence ptica te je osigurana 24-satna pripravnost na broj telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!