Objavljena ljestvica najmoćnijih putovnica na svijetu: Hrvatska je poboljšala svoju poziciju

Lifestyle 11. sij 202407:28 0 komentara
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Na ljestvici najmoćnijih svjetskih putovnica dogodio se preokret - šest zemalja izjednačeno je na prvom mjestu. Građani Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Singapura i Španjolske mogu uživati ​​u bezviznom pristupu ili pristupu vizom po dolasku u čak 194 odredišta diljem svijeta. Najveći je to broj otkad Henley Passport Index prati te podatke, odnosno posljednjih 19 godina. Indeks je izradila tvrtka Henley & Partners koristeći ekskluzivne podatke Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Azijske nacije Japan i Singapur dominirale su na prvom mjestu posljednjih pet godina, ali došlo do uspona zemlja iz Europe. Finska i Švedska izjednačene su s Južnom Korejom na drugom mjestu – s lakim pristupom do 193 odredišta – dok su Austrija, Danska, Irska i Nizozemska treće sa 192 odredišta, piše CNN, a prenosi Večernji.hr.

Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i Velika Britanija su na četvrtom mjestu, dok su na petom Grčka, Malta i Švicarska. Australija i Novi Zeland popravili su svoj plasman i sada su na šestom mjestu uz Češku i Poljsku. Sjedinjene Države i Kanada izjednačene na sedmom mjestu zajedno s Mađarskom, s pristupom 188 odredišta.

Ujedinjeni Arapski Emirati najviše su se uspeli na ljestvici u proteklom desetljeću, a ove su godine zauzeli 11. poziciju. Hrvatska se našla na 13. poziciji – ima bezvizni pristup 179 odredišta, isto kao Bugarska i Rumunjska. Prema podacima Henley Passport Indexa, Hrvatska je prošle godine bila na 15. mjestu, 2022. godine na 17., a 2021. godine na 18.

Na dnu ljestvice, s pristupom samo 28 zemalja bez vize, nalazi se Afganistan. Sirija s 29 odredišta druga je najniža na ljestvici, dok Irak ima 31, a Pakistan 34 odredišta.

“Prosječan broj odredišta kojima putnici mogu pristupiti bez vize gotovo se udvostručio s 58 u 2006. na 111 u 2024.”, rekao je Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partnersa i tvorac indeksa putovnica. Popis Henley & Partnersa jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile financijske tvrtke kako bi rangirale globalne putovnice prema pristupu kojeg pružaju svojim građanima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!