Olujić: Plenkoviću su vrata Europe, ako ne zatvorena, onda barem pritvorena

Vijesti 27. stu 202319:15 2 komentara

Bivši glavni državni odvjetnik i bivši predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Krunislav Olujić gostovao je u Newsroomu kod Domagoja Novokmeta gdje je komentirao pronevjeru novaca na Geodetskom fakultetu i ostale političke aktualnosti.

“EPPO zna čime raspolaže, odnosno Ured europskog javnog tužitelja zna zašto ovoga puta poduzima određene radnje i zašto bi eventualno pokrenuo kazneni postupak. A to više, očito ove tvrdnje koje je jučer tijekom emisije na vašoj televiziji iznijela resorna ministrica nisu nimlao uvjerljive i čini mi se da ne mogu fascinitrati nikoga, pa ni najširu hrvatsku javnost, a nisam sigruan čak ni da sama resorna ministrica vjeruje u sve što je iznijela”, poručuje Olujić.

Olujić kaže kako premijeru Andreju Plenkoviću više ne preostaje ništa drugo nego da se javno sukobljava s europskim javnim tužiteljem.

“Ulazimo u izbornu godinu. Očito je – ovoga puta su sve karte na stolu. Svjestan je činjenice da ove izbore ne smije izgubiti. Andrej Plenković je krenuo u bitku, odnosno grubi nasrtaj ne samo na hrvatske novinare i medije, i na slobodu medija u RH, nego je ovaj put pokrenuo akciju protiv europskog javnog tužitelja, proglašavajući čak osobe koje rade u tom tijelu nesposobnima, neznalicama i sl.”

Ako se utvrdi da ministrica kulture i medija, Nina Obuljen-Koržinek snosi određenu kaznenu odgovornost, a Olujić vjeruje da ćemo upravo tome svjedočiti u narednim tjednima, bit će to 30. ministar Plenkovićeve vlade koji mora napustiti položaj.

“Jedan takav teret, a pogotovo pred kraj mandata, i pred početak parlamentarnih izbora u znatnom će opteretiti ne samo položaj HDZ-a, nego i Andreja Plenkovića kao predsjednika HDZ-a i vjerojatno nositelja svih lista u izborima koji neposredno slijede.”

Zatvorena vrata Bruxellesa za Plenkovića

Ako Plenković izgubi izbore, onda više nema šanse da ode u Bruxelles, tvrdi Olujić.

“Mislim da je Bruxelles jednodstavno shvatio o kakvom igraču se u Hrvatskoj radi i da su mu na neki način vrata Europe, ako ne zatvorena, onda su barem u ovom trenutku pritvorena. Ako izgubi izbore, otvara frontu protiv sebe, u kojoj bi vjerojatno, ne samo EPPO, nego i državno odvjetništvo pokucalo na vrata Andreja Plenkovića”, kaže Olujić.

“Ono što smo čuli od niza oporbenih političara, Andreja Plenkovića slijedi sudbina Ive Sanadera”, dodaje.

Olujić smatra da su Plenkoviću vrata Europe pritvorena jer ljudi na koje se oslanja, nisu više igrači kakvi su bili nekada.

“Prije svega mislim od ove predsjednice Europske komisije, krajnje nesposobne, von der Leyen. Osim nekoliko europskih političara nema onaj značajaniji utjecaj koji je do jučer imao. Čini mi se da mu se vrata europskih lidera na najgori mogući način zatvaraju.”

Najgora državna odvjetnica

Olujić je komentirao i glavnu državnu odvjetnicu, Zlatu Hrvoj-Šipek, za koju kaže da “nije ništa drugo do kabinetskog, pod navodnicima, rada i kadroviranja Vlade Andreja Plenkovića”.

“Hrvoj-Šipek će biti zabilježena kao najnesposobniji glavni državni odvjetnik i njezine godine mandata obilježavaju upravo ove afere o kojima ste govorili, jer nema ni jedne pozitivne stvari, uvjetno rečeno, po kojoj bi Zlata Hrvoj-Šipek bila zapamećna u povijesti hrvatskog pravosuđa i hrvatskog državnog odvjetništva”, rekao je Olujić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare