“Oni koji su primili dvije ili jednu dozu cjepiva, sad su u velikom riziku”

Vijesti 05. sij 202212:58 > 16:17 4 komentara
N1

Zamjenik Alemke Markotić s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Zoran Barušić, u N1 Studiju uživo komentirao je situaciju s koronavirusom i koliku opasnost predstavlja omikron.

“Zadnjih dana imamo velik broj novozaraženih, sigurno se radi i omikronu iako ih još nismo sve potvrdili. Zna se da bi klinička slika mogla biti blaža, no to ne može biti isključivo, u obzir treba uzeti epidemiološku situaciju i razinu procijepljenosti”, rekao je Zoran Barušić.

VEZANE VIJESTI

Objasnio je koja je najbolja zaštita protiv omikrona: “Najugroženiji su oni koji nisu cijepljeni. Prema dostupnim podacima dvije doze cjepiva (odnosno jedna za J&J) ne pružaju zadovoljavajuću zaštitu protiv omikrona, od nula do 30 posto je zaštita. Oni s boosterom imaju razinu zaštite i do 70 ili 80 posto. Ako gledamo preboljenje, to se ne smije zanemariti jer preboljenje plus dvije doze cjepiva daju jako dobru, skoro istu zaštitu kao booster.”

Na pitanje je li kasno cijepiti se s obzirom na širenje omikrona, ističe da nikad nije kasno: “Nikad nije kasno cijepiti se koliko god situacija bila loša. Činjenica je da oni koji su primili dvije ili jednu dozu, sad su u velikom riziku. Zbog velike infektivnosti se mogu zaraziti, a ovisno o komorbiditetima mogu dobiti težu kliničku sliku neovisno o literaturi i istraživanjima koji su provedeni.”

“Kraj pandemije vidim u onome što se stalno govori – postizanje kolektivnog imuniteta, a to se može jedino cijepljenjem što većeg dijela populacije”, zaključio je Barušić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare