Onkološki pacijenti na rubu živaca: “To je tužno i nepodnošljivo”

Vijesti 02. pro 202210:23 1 komentar
KBC Rijeka, Ilustracija

Dok ministar zdravstva Vili Beroš brusi svoju zdravstvenu reformu, onkološki pacijenti i dalje zbog dotrajalih uređaja za zračenje u hrvatskim bolnicama čekaju na terapiju koja znači život.

U KBC-u Rijeka linearni se akceleratori čitavu godinu stalno kvare, zbog čega su pacijenti na rubu živaca. Novom listu javila se onkološka pacijentica koja je u više od mjesec dana uspjela “odraditi” samo 14 zračenja, iako bi se po svim pravilima zračenje moralo odvijati kontinuirano, dan za danom, kako bi bilo uspješno.

pacijentica koja se javila riječkom dnevniku kaže kako je situacija tužna i nepodnošljiva situacija za teško oboljele i njihove obitelji

Slične probleme imaju i pacijenti na radiološkoj terapiji u drugim bolnicama, piše Novi list.

VEZANA VIJEST

Podsjeća pritom na to da KBC Rijeka pokriva ne samo područje grada Rijeke, već tri županije – Istarsku, Primorsko-goransku i Ličko-senjsku.

Kad su postojeći uređaji u aktivnom stanju, dnevno se na njima liječi više od stotinu pacijenata. No, kada stanu, pacijenti su na čekanju. Za onkološke bolesnike, nedopustivom.

U KBC-u Rijeka kažu da čine maksimalno što mogu u okolnostima gdje ovise o dotrajaloj opremi i čekaju nabavku novih uređaja.

“Na Klinici za radioterapiju i onkologiju nalaze se dva linearna akceleratora, Oncor Impression koji je instaliran 2009. i Oncor Expression koji je započeo s radom 2011. godine. Kvarovi na koje ne možemo utjecati otklanjaju se u najkraćem roku, uz promptne reakcije nadležnog servisa”, poručuju iz ravnateljstva riječkog KBC-a.

Nema natječaja

Na aparatima se, kažu, radi u dvije smjene, a sveukupni puni kapacitet uređaja je do 120 pacijenata na dan.

KBC Rijeka ulaže maksimalne napore u osiguravanju optimalne zdravstvene skrbi, a zastoji u isporuci radioterapije nadoknađuju se kroz rad vikendima i neradnim danima.

S obzirom na visoke cijene i strateški značaj, zalaganjem našeg Ministarstva zdravstva u tijeku je realizacija nacionalnog projekta nabave nove radioterapijske opreme, zaključuju u ravnateljstvu riječke bolnice.

VEZANA VIJEST

Zbog čega još nema natječaja za nabavu novih linearnih akceleratora, ako se zna da je Ministarstvo zdravstva ljetos najavilo da će Nacionalni plan za oporavak i otpornost osigurati 640 milijuna kuna za nabavku opreme za liječenje onkoloških bolesnika? Taj je novac u prvom redu trebao biti usmjeren za osuvremenjivanje linearnih akceleratora u hrvatskim bolnicama, kako bi se postigao europski prosjek opremljenosti i poboljšala kvaliteta provođenja radioterapije. Očekuje se da bi uskoro trebao krenuti prvi krug nabave novih uređaja, ali detalji tog poziva još nisu poznati.

Na upit Novog lista o tome u kojoj je fazi nabavka linearnih akceleratora i kad bi se oni napokon mogli naći u bolnicama, iz Ministarstva zdravstva poručuju da su “provedene tehničke konzultacije sa zainteresiranim gospodarskim subjektima” te da uskoro slijedi javno savjetovanje. Akcijski plan za implementaciju Nacionalnog strateškog okvira protiv raka, koji je trebao operacionalizirati nabavu i distribuciju radioterapijske opreme, do danas, međutim, nije ugledao svjetlo dana, piše Novi list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare