Opasna bolest prvi put stigla u Hrvatsku: “Neki misle da je izmišljotina”

Vijesti 27. lip 202319:30 0 komentara

Opasna bolest afrička svinjska kuga po prvi je put došla u Hrvatsku i još se ne zna koliko se raširila.

Zasad je potvrđena na dvije farme u Posavskim Podgajcima, ali pod sumnjom su Rajevo Selo i Gunja, odnosno desetak gospodarstava.

Radi se o bolesti koja je visoko zarazna i smrtonosna, a vjerojatno je došla iz susjedne Mađarske ili Srbije. Važno je reći da nije štetna za čovjeka, ali zato može u potpunosti uništiti svinjigojstvo u Hrvatskoj.

Pokosila je dva obiteljska gospodarstva u Posavskim Podgajcima. One svinje koje bolest nije dokrajčila, hoće veterinari. Susjedima nije svejedno. Pogotovo onima koji imaju svinje.

Na dvjema farmama eutanazirat će se četrdesetak svinja. Lijeka i cjepiva nema jer proizvođači se nisu držali higijenskih standarda. Puštali su svinje u šumu, gdje su ih vjerojatno zarazile divlje svinje. Druga opcija jest da je bolest došla iz neke od susjednih zemalja u kojima je bolest već prisutna.

“U ovom slučaju nije bilo mjera pridržavanja zaštite iako smo početkom lipnja izdali naredbu o držanju svinja na otvorenom. Svi oni koji se nisu pridržavali mjera neće imati pravo na naknadu”, rekao je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić pa dodao:

“Bolest nije opasna za ljude, to je najvažnije, a nije opasna ni za ostale životinje. Ali jest za svinje. Moguće je imati pomor od sto posto preko noći.”

Afrička svinjska kuga od 2014. cirkulira Europskom unijom. Očekivalo se da će doći i u Hrvatsku. Sada se bolest pokušava lokalizirati kako ne bi došlo do masovnog pomora i kako Hrvatska ne bi izgubila izvoznu dozvolu.

U Savezu udruga uzgajivača svinja pak poručuju da godinama educiraju proizvođače o zaštiti. I sada kada je bolest došla, mnogi je ne shvaćaju ozbiljno.

“Smatraju da je tu bolest netko izmislio kako bi se uništilo svinjogojstvo”, kaže Mirjana Bilović iz Saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Pitanje je koliko će država uspješno lokalizirati širenje zaraze iz Vukovarsko-srijemske županije. Zasad je naredba da nema klanja životinja u radijusu tri kilometra od potvrđene zaraze, dok se u radijusu do deset kilometara može jesti svinje za vlastitu namjenu, uz prethodno zeleno svjetlo veterinara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!