Opet se oglasio DOV. Kažu da izbor glavnog državnog odvjetnika nisu proveli pod pritiskom

Vijesti 13. velj 202413:55 3 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Državnoodvjetničko vijeće oglasilo se nakon što je tjednik Nacional danas objavio da su pod pritiskom Andreja Plenkovića odbili naložiti novu sigurnosnu provjeru za suca Ivana Turudića.

Turudić je tu provjeru morao proći budući da ne dolazi iz sustava državnog odvjetništva. Ipak provjera za njega nije tražena jer mu do rujna ove godine vrijedi provjera koju je dobio kao uskočki sudac. Je li to DOV uzeo u obzir nije potvrđeno.

I dok čekamo odgovore na pitanje tko zapravo treba naložiti sigurnosnu provjeru za kandidata koji ne dolazi iz sustava DORH-a, DOV tvrdi da ništa nisu napravili pod Plenkovićevim pritiskom. I  on je odbacio tvrdnje Nacionalovih izvora o navodnim pritiscima na DOV na čijem je čelu Željka Mostečak, koja trenutnu vodi i USKOK.

Evo što kaže DOV

DOV još jednom objašnjava da su sigurnosne provjere nužne za zamjenike državnih odvjetnika koje DOV i imenuje, pa stoga te sigurnosne provjere i nalaže. U slučaju izbora glavnog državnog odvjetnika to nije isto, jer ga DOV ne imenuje.

“U postupcima imenovanja zamjenika glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Državnoodvjetničko vijeće je tijelo koje prije donošenja odluke o imenovanju nadležnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji podnosi zahtjev za provedbu temeljne sigurnosne provjere za kandidate koji ne obnašaju državnoodvjetničku dužnost. No, ta se ovlast ne odnosi na postupak imenovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u kojem Državnoodvjetničko vijeće ne donosi odluku o imenovanju.
Državnoodvjetničko vijeće postupalo je isključivo na temelju zakona i u okviru svog djelokruga. Stoga odlučno odbacujemo tvrdnje o nezakonitom radu Državnoodvjetničkog vijeća kako u ovom tako i u svim ostalim slučajevima, a pogotovo odbacujemo insinuacije o pritisku na rad Državnoodvjetničkog vijeća”, poručuju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare