Opremljen inkluzivni kabinet na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu

Vijesti 29. stu 202114:23 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu u ponedjeljak je predstavljen novoopremljeni inkluzivni kabinet u kojem će studenti usvajati suvremene inkluzivne metode za rad s djecom rane i predškolske dobi, a opremio ga je UNICEF u suradnji s tvrtkom Kaufland.

U inkluzivnim kabinetima godišnje će se educirati po 1500 odgojitelja i učitelja razredne nastave, za rad s  djecom s teškoćama u razvoju, s problemima u ponašanju i djecom pripadnika romske nacionalne manjine, priopćili su iz UNICEF-a.

Zahvaljujući donaciji od 350.000 kuna tvrtke Kaufland Hrvatska, UNICEF je opremio ukupno pet inkluzivnih kabineta na visokim učilištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci.

Program “Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi” UNICEF provodi u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu i još četiri visoka učilišta

Provedena je i analiza inkluzivnih studijskih programa koja je pokazala da postojeće učionice u kojima se obrazuju odgojitelji i nastavnici ne podržavaju u potpunosti inovativne nastavne metode koje vode boljim obrazovnim ishodima, razvoju i integraciji djece s teškoćama u razvoju i drugih skupina djece suočene s raznim izazovima u uključivanju u obrazovanje.

Inkluzivni kabineti sadrže didaktičku i pedagošku opremu i pomagala, osnovnu opremu za senzornu integraciju, kao što su taktilni zid, senzorni set za stimulaciju njuha i vidnih osjetila, set za disleksiju, senzorne lopte, taktilni diskovi i svijetleće led ploče, namještaj.

Opremljeni su i softverom za tehnologiju, za potpomognutu komunikaciju koji budućim odgojno-obrazovnim stručnjacima omogućavaju praktičnu nastavu i učenje inovativnih nastavnih metoda za rad s djecom i inkluzivno obrazovanje.

Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, istaknula je kako ovo ulaganje ima dugoročni značaj za sve buduće generacije kako bi sva djeca, a posebno ona najranjivija, napredovala i jednog dana postala ravnopravni članovi društva zajedničkim snagama im moramo osigurati mogućnosti za obrazovanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!