Ostojić: Milanović je, nažalost, ostao samo dečko koji obećava

Vijesti 13. lis 202211:30 1 komentar
N1

Saborski zastupnik i član kluba Socijaldemokrata Rajko Ostojić gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao aferu INA-om, hrvatsko pravosuđe, a dotaknuo se i rata u Ukrajini.

“Dobar dan, nemam veze s Rusima, s inozemnim dobavljačima i principalima”, rekao je Ostojić ironično na početku razgovora dodavši: “Ponavlja se hrvatska povijest. I pionir svjetske diplomacije Henry Kissinger je rekao ‘To što sam paranoičan, ipak ne znači da me ne prate'”.

Paranoja ili biti paranoidan u svjetskoj politici je etabliran pojam, kaže, ali ne smije se ići u bolest.

“Sjetite se afere kad su devedesetih u Saboru bili prislušni aparati. Da je SOA nešto dobila, to bi došlo i do predsjednika”, rekao je saborski zastupnik te dodao: “Sad svi govore da se maknemo o INA-e, a ona se tiče svih”.

Ostojić smatra da će oko INA-e u javnost izaći još krakova. “Ne znam meritum problema, ali znam da je meritum problema napravio Sanader kad je upravljanje INA-om dozvolio na način kakav je, a to je najveći problem”, kaže.

VEZANA VIJEST

Ako USKOK bude morao krenuti unatrag, samo će se otkriti slične sheme.

Smatra da je vrijeme takvo, ide kriza, a narod će i ovu energetsku krizu podnijeti, ali što će se dogoditi u Francuskoj koja je država svijetla, ili u Njemačkoj, Austriji ili Luksemburgu.

“Mi smo u povijesti imali dva gospodasrka moćnika, to su bili Kutle i Todorić, znamo kako su završili, sad imamo trećeg i četvrtog, pitanje što će se tu događati, bit će očito zanimljivo”.

Dotaknuo se i hrvatskog pravosuđa

“Pravosuđe je zbilja katastrofa. Silovatelju smanjiti mjesece jer je bio branitelj, pa trebalo bi mu dati više. U Americi su magnati osuđeni na 100 godina, a mi kazne smanjujemo s 2 godine na godinu i pol. O silovanjima i femicidu, katastrofa.

“Što se tiče Sanadera i ratnog profiterstva, visoko je vjerojatno da će ići na visoki kazneni sud, pa će doći i do četvrte, pete odluke.

Saborski zastupnik smatra da se Sanaderu sad “pakira” i ono što mu se ne treba pakirati.

“Svi su oprali ruke, a on je sad ostao sam. Njegovi jataci i kompanjoni su oprali ruke i pustili ga da gori, gori, gori”, rekao je.

No, Ostojić smatra da je Hrvatska napravila i dosta dobrog u 30 godina, primjerice autoputevi, dok kao loše stvari navodi prodaju INA-e i Plive.

“Ja kao liječnik i pravni stručnjak na to gledam kao katastrofu”, rekao je.

“Što se tiče izgradnje LNG terminala mislim da se trenutno događa najveći udar američkog i ruskog utjecaja, morat će Mađarska malo popustiti, a i Srbija je sad prvi put glasala protiv ruske aneksije.

“Vučić polako odlazi, gotov je”

Ostojić smatra da Vučić polako odlazi, kako kaže, on je gotov.

“Vućić polako ali sigurno gubi svoj utjecaj u zemlji. On naprosto više ne zna gdje će, od njega po meni ništa”, rekao je te je nastavio u drugom tonu: “Ovim izborima u Bih pokazala se velika stvar jer gubitkom Izetbegovića, pokazalo se i da Erdogan gubi utjecaj u svijetu i u BIH-a. Što prije treba uzeti BIH u Europu, ako ju mi ne uzmemo, uzet će ju netko drugi”, rekao je.

Smatra da je jako puno naših premijera i predsjednika bilo pod američkim utejcajem, naročito bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kako kaže, a sad se Zoranu Milanoviću želi nametnuti to da je ruski igrač.

“Ja nisam ruski igrač. Nitko me ne plaća, pa onda ni Milanović. Pričali smo jednom da u 30 godina surađivanja si nismo poklonili nijedno vino ili Bajaderu. Jednom smo bili u istom brodu, ali on je nažalost ostao samo dečko koji obećava, nije izvršIo što je obećao”, rekao je Ostojić.

Osvrnuo se i na situaciju u hrvatskom zdravstvu.

“Četiri glavne problematike su to da je 400 tisuća Hrvata manje u deset godina, 43 tisuće liječnika više, od toga 50 posto veći prihod privatnika i nikad veće liste čekanja. Za to je kriv ministar i potpisao sam njegov opoziv”, rekao je te dodao: “Svaki 17 radnik u Hrvatskoj je stranac, sljedeće godine će biti svaki 15. i oni dolaze u zdravstvo, ne koliko u građevinu, ali dolaze”, kaže.

Za kraj je citirao sociologa Bagića.

“Grubi kapitalizam je mrtav, kolektivno pregovaranje je svega na 50 posto. Vraćamo se ponovno odnosu poslodavca i radnika. Nije istina da je socijaldemokracija mrtva kao što je rekao Glavašević kad je izlazio iz stranke, SDP je mrtav, socijaldemokracija nije”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare