U proizvodu iz Hrvatske otkriven veoma zarazan virus, ovo su glavni simptomi zaraze

Vijesti 04. ožu 202415:42 0 komentara
CDC / BSIP / BSIP / Profimedia / ilustracija

Europski sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je da je u proizvodu iz Hrvatske pronađen norovirus, što je potvrđeno kontrolom na talijanskom tržištu.

Riječ je o morskim proizvodima, konkretnije školjkama naziva brbavicama, a koje se još nazivaju i morskim tartufima.

U obavijesti RASFF-a navodi se da je rizik za zdravlje u ovom slučaju potencijalno ozbljan te su stoga u Italiji nakon provedene kontrole o svemu obavijestili nadležne.

Simptomi norovirusa obično traju od jednog do tri dana. Glavni simptom je povraćanje, dok je proljev prisutan u manjoj mjeri, a mogu se pojaviti i bolovi u mišićima, grčevi, glavobolja i blaga temperatura.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), jedan od čestih uzroka trovanja hranom su trovanja hranom kontaminiranom norovirusom.

Norovirus je veoma zarazan virus koji se širi tako što osobe jedu hranu ili piju vodu koja je zagađena uzročnikom. Ovo se dogodi ako se hrana ili voda obrađuju vodom zagađenom norovirusom (na polju, kod kuće, u restoranu itd.) ili ako hrana i voda stupaju u kontakt s tragovima izlučevina na rukama zaraženih ili nezaraženih osoba koje bi mogle sadržavati virus, objašnjavaju iz HZJZ-a.

U pravilu je oporavak brz (1-2 dana) te su glavni problemi moguća dehidracija – pogotovo u veoma male djece, starijih i imunokompromitiranih pacijenata – te moguće asimptomatsko širenje virusa nakon oporavka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!