Otvara li Rusija preko Srbije novu frontu na Balkanu? Božo Kovačević: Vučić je u tragičnoj, bezizlaznoj situaciji

Vijesti 10. stu 202313:15 1 komentar
Vladimir Zivojinovic / AFP

U sjeni rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa, američki vanjskopolitički magazin Foreign Affairs donio je analizu stanja na Balkanu tvrdeći da bi Rusija ondje mogla otvoriti svoju "drugu frontu u Europi".

U analizi se ističu nedavni događaji na stalno nestabilnom sjeveru Kosova, incident koji se dogodio potkraj rujna kod manastira Banjska gdje je srbijanska paravojna postrojba izazvala oružani incident u kojemu je poginulo četvero ljudi, dok je istodobno Srbija nagomilala vojsku na granici s Kosovom.

Foreign Affairs smatra da iza tih incidenata stoji Rusija koja “potpiruje povijesni sukob između Kosova i Srbije time što prenapreže kapacitete NATO-a i potkopava moć SAD-a u Europi”. Vrijeme je, piše dalje, da “NATO odlučno stane na kraj igri Aleksandra Vučića koju je sa strane omogućio Kremlj”. Vladimiru Putinu bi širenje sukoba na Balkan dobro došlo za odvraćanje pozornosti Zapada od Ukrajine pa se u istom tekstu ističe kako je važno da “NATO smjesta osnaži svoje balkansko krilo” dok je izvjesnost sukoba još uvijek niska.

“Vučićeva situacija je gotovo bezizlazna”

Govoreći nam o potencijalnom sukobu o kojemu piše Foreign Affairs, vanjskopolitički analitičar i bivši hrvatski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević kaže da je potpirivanje sukoba na Balkanu konstanta ruske politike još od dolaska Putina na vlast 2000. godine.

“Nezadovoljna unipolarnom distribucijom moći u sustavu međunarodnih odnosa, Rusija je neprestano pokušavala uspostaviti sebe kao jedan od tih polova u sustavu međunarodnih odnosa. U skladu s tim, Rusija i na Balkanu želi pokazati da se problemi ne mogu rješavati bez njezinog sudjelovanja. Na identičan način Rusija reagira i u sukobu između Izraela i Gaze, a na puno drastičniji način Moskva je intervencijom u Siriji pokazala da SAD ne može sam riješavati probleme. Stoga i politiku Rusije prema Balkanu treba sagledavati u kontekstu nastojanja da dokaže kako se nigdje u svijetu problemi ne mogu rješavati bez nje”, kaže Kovačević.

Za stabilnost Balkana očigledno je ključna uloga Srbije, odnosno njenog predsjednika Aleksandra Vučića koji sjedi na dvije, ako ne i tri stolice (Zapad, Rusija, Kina). Kovačevića smo pitali hoće li se Vučić usuditi izazvati neku veću eskalaciju ako osjeti da se te stolice izmiču ispod njega.

“Vučićeva situacija je tragična, gotovo bezizlazna. On je taj koji je u javnosti raspirivao ideju o tome da Srbija nikada neće priznati Kosovo i da neće normalizirati odnose s Prištinom. S druge strane pristajao je na rješenja koja su nudile Europska unija i SAD. Drugi njegov problem je taj što navodno želi uvesti Srbiju u EU, ali ne želi prihvatiti ključne uvjete za nastavak pristupnih pregovora. A to se tiče odnosa i prema Rusiji i prema Kini. Da se razumijemo, svaka međunarodno priznata suverena zemlja smije voditi vanjsku politiku kakvu hoće, ali ako želi ući u određeni klub kakav je EU, onda mora poštivati pravila tog kluba. I u tom pogledu Vučićeva je pozicija tragična”, smatra Kovačević.

Sukob koji može dovesti do Trećeg svjetskog rata

Foreign Affairs sugerira da bi NATO morao stvoriti “koaliciju voljnih na čelu s SAD-om” i pritisnuti Beograd i Moskvu da prestanu “promicati politički nestabilnost” na Balkanu. Kovačević kaže da već samo spominjanje “koalicije voljnih” govori da se razmatraju rješenja izvan granica međunarodnog prava.

“Koaliciju voljnih je predsjednik George W. Bush uspostavio nakon američke agresije na Irak 2003. godine, jer u Vijeću sigurnosti UN-a nije izglasana odgovarajuća rezolucija. Već samo podjsećanje na koaliciju voljnih pokazuje da je Zapad odustao od UN-a kao okvira za rješavanje međunarodnu problema. To je s jedne strane razumna odluka kad imamo u vidu samo probleme na Balkanu koje je nemoguće riješiti bez takve jasno izražene volje. S druge strane, to je najava mogućnosti globalnih sukoba koji mogu dovesti do Trećeg svjetskog rata“, ustvrdio je Kovačević.

Upitali smo ga i koliko je Balkan bliže novom sukobu, nego što je bio prije desetak godina.

“Očito je bliže, osobito s obzirom na nedavne događaje u manastiru Banjska. I predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, zaoštrio je retoriku pa je jasno da se intenziviranje globalne napetosti prenosi i na Balkan. Srbija treba sama odlučiti što hoće. Ako ne želi u EU to je njezino pravo i nije razlog za svrgavanje režima nasilnim putem, na što navodi ideja o ‘koaliciji voljnih’. Takva koalicija je opravdala nezakonitu američku invaziju na Irak, a ja nisam za to da se ponavljaju nezakonite vojne intervencije sa stajališta međunarodnog prava. Vučiću naprosto treba jasno reći da do tog-i-tog roka treba ispuniti postavljene uvjete. U suprotnom, nema ulaska u Europsku uniju i nema europskog novca”, zaključio je Kovačević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare