Ovo je formula Domovinskog pokreta za podjelu ministarstava i državnih firmi

Vijesti 07. svi 202414:53 2 komentara
Davor Puklavec / pIXSELL

Domovinski pokret u fazI pregovara s HDZ-om o podjeli ministarstava ulazi sa zahtjevom da dobiju kontrolu nad četiri resora u novoj Vladi - demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu, piše Jutarnji list.

Jutarnjem je, navode, informaciju koju su dobili iz DP-a, potvrdio i izvor iz HDZ-a.

“U pregovore su ušli sa svojom formulom koja je zapravo omjer broja glasova koje je na izborima osvojio Domovinski pokret u odnosu na ukupan broj glasova koje su osvojile sve stranke koje će činiti novu Vladu. A taj omjer je 20 posto. I sada traže ekvivalentan broj ministarstava. Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno im neće dati ni pod koju cijenu. Sukladno toj formuli, tražit će i određeni broj državnih tajnika u raznim ministarstvima, određen broj direktorskih smjesta u državnim tvrtkama, a sigurno i jednog potpredsjednika Vlade”, kaže izvor Jutarnjeg.

Spremni smo im, kaže, dati tri resora.

“Radi se o novom resoru demografije, o Ministarstvu poljoprivrede i o novom Ministarstvu energetike, koje bi nastalo izdvajanjem energetike iz sustava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Možda će tražiti još i resor zaštite okoliša. A što se tiče informacija da mi mogli zatražiti i Ministarstvo unutarnjih poslova mogu vam reći samo da mi je apsolutno nezamislivo da bi Plenković na to pristao”, kaže sugovornik lista.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo na OVOM LINKU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare