Penava o kandidaturi za šefa DP-a: Odlučit ću za desetak dana

Vijesti 18. ruj 202111:35 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je u Novom danu svoju moguću kandidaturu za predsjednika Domovinskog pokreta. Kaže da će odlučiti za 10-ak dana.

Elviru Mešanoviću je Penava rekao i kako će usprkos teškim odnosima s premijerom Andrejem Plenkovićem biti dio službenog protokola na obilježavanju 30. obljetnice bitke za Vukovar te da će položiti vijenac. Do ideje o obilježavanju ove obljetnice su, kaže, došli jer smatra da treba slaviti postignuća 204. brigade koja je nanijela veliku štetu velikosprskoj agresiji.

Gradonačelnik Vukovara kaže kako treba govoriti i o dobrim i o lošim strana suradnje grada s višim instancama vlasti. Dodaje i da se nije mogao oteti dojmu da je proširenje vojarne u Vukovaru (koja je otvorena prije četiri godine) zapravo bildanje domoljubnih mišića.

“Zakazalo se u pogledu donošenja loših zakona i koalicija koje su daleko od domoljubnih. Očito je procjena Vlade da treba bildati te mišiće, osobito u Vukovaru”, govori.

Dobre i loše strane

O tome sjeti li se država Vukovara samo za obljetnice, kaže da i sam često pomisli tako u ljutnji.

“Ali, nije sve crno-bijelo. Ima i dobrih i loših stvari. Dobra je vojarna, uključila se Vlada i u projekt obnove Vodotornja, treba priznati dobre stvari. S druge strane, čitav je niz loših stvari”, kaže Penava i nabraja propale projekte (poput neobnovljenog hotela Dunav, nedolaska velikog investitora u drvnoj industriji) za koje smatra da su isključivo odgovornost Vlade. Kaže kako se može razmatrati i njegova odgovornost kao gradonačelnika, ali da “postoji i treća stvar”.

“Postoji i treća stvar, najgora, najružnija. Vezana za bijele križeve iza nas. Jasna ružna činjenica koja jako miriše na izdaju. to je činjenica da je Vukovar bio grad koji je sravnjen sa zemljom, u kojemu je napravljen genocid, ekocid i urbanocid za koji nitko nije odgovarao, kao ni za 1291 civila koji je stradao. To je veliki krimen ove vlade i svih vlada do sada”, govori.

Popis stanovništva

Na pitanja o popisu stanovništva kaže kako nas “povijest i iskustvo uče da se manipulira svima i da nema svetinje”.

Penava govori da ja jasno kako problematika popisa stanovništva počiva na tome da “to treba napraviti na određeni način, kako bi se pogodovalo koalicijskim partnerima”.

Na pitanje optužuje li HDZ i SDSS, kaže: “Jasno da optužujem, ali za to imam i jake argumente.”

O tome što će učiniti ako popis ponovno pokaže da u Vukovaru živi više do 30 posto Srba kaže: “Bože moj, ako bude tako, tako će biti. Ne dvojim ni razmišljam o tim podacima, nego samo da je nemoguće da nam brojke kroz školski sustav pokazuju 17 ili 18 posto. Gledat ćemo broj stanovnika. Mi imamo okvirne podatke, znamo koliko nas ima u grad. Kad smo prije 10 godina ukazivali da 28000 ljudi u Vukovaru nema, trebalo je pozornije pratiti. Nije nas bilo nikad toliko koliko nas je popisano.”

Domovinski pokret

O tome hoće li biti izabran za novog predsjednika Domovinskog pokreta kaže: “To je pitanje iz domene gatanja.”

Penava kaže da razgovara s ljudima s kojima je dosad osvajao izbore te da će u razgovoru s njima odlučiti hoće li se uopće kandidirati.

Kaže da ne osjeća pritisak, “ne u smislu nekog negativnog pritiska”.

Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi kaže: “U idućih 10-ak dana.”

S Miroslavom Škorom, kaže, nije razgovarao otkako je Škoro napustio Domovinski pokret, ali misli  da mu neće zamjeriti.

Naglašava i kako odluka o ulasku u stranku i kandidaturu o kojoj se već tjednima priča nije samo njegova.

“Osobne preferencije su manje bitne. S osobnog aspekta, većim dijelo da ali, nisam tu iz osobnih razloga, moram razmišljati o ljudima”, kaže.

Na pitanje je li spreman koalirati s HDZ-om kaže: “Sa svima onima koji će u svakom smislu biti u stanju poduprijeti ideje za koje se zalažem, s njima ću biti spreman kaolirati. Odgovor je vrlo uključiv, uključuje i to.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!