Plenković s Dombrovskisom: Hrvatska će uvesti euro, referenduma neće biti

Vijesti 13. ruj 202111:20 > 12:09 5 komentara
Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombovskis dali su izjave nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Plenković je podsjetio da je proces pristupanja EU-u u Hrvatskoj uživao potporu svih sudionika političke scene te jasno poručio da referenduma o euro neće biti.

“Vidjelo se to u procesu pristupnih pregovora i na referendumu”, rekao je predsjednik Vlade dodajući da je tada u Saboru 150 zastupnika glasalo za pristupanje Uniji te da smatra da je ta tema riješena referendumom i glasanjem u Saboru.

“Hrvatska je tada pravno i politički preuzela obvezu pristupanja u europodručje”, rekao je.

Plenković kaže da oni koji se sada protive tome nisu “koliko je crno ispod nokta” pridonijeli pristupanju Hrvatske EU-u.

“Vidim da ponovno planiraju, kao što su dovodili Faragea, ponovno dovoditi aktere europske scene koji su protiv eura. Hrvatska će usvojiti euro”, rekao je Plenković.

Dombrovskis optimističan

VEZANA VIJEST

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis govorio je da će biti potrebno vrijeme da se građani naviknu na uvođenje eura, ali da on, prema latvijskom iskustvu, može reći da je moguće spriječiti povećanje cijena zbog uvođenja eura te da su u toj zemlji čak i lanci supermarketa sudjelovali u toj kampanji.

Dombrovskis kaže da će biti potrebno provesti brojne prilagodbe, ali da to “potencijalno znači i niže kamate”.

“Nismo vidjeli da je rasla inflacija u državama koje su nedavno pristupile eurozoni, trima baltičkim državama. To je nešto što ćemo morati pratiti i naći način za rjašavanje, već razgovaramo s hrvatskim tijelima kako izbjeći previsoku inflaciju”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare