“Počet će mi kosa rasti kad vidim da HDZ spašava Zagrepčane od poskupljenja”

Vijesti 03. ožu 202320:06 1 komentar
N1

Renato Petek, zastupnik u Gradskoj skupštini, komentirao je današnji obrat u slučaju poskupljenja vode u Zagrebu. Prvo je ministar Davor Filipović ustvrdio da nikakvog poskupljenja neće biti bez obzira na Tomaševićevu najavu, a potom je zagrebački gradonačelnik smijenio direktora Vodoopskrbe i odvodnje zbog proceduralne greške koja je i dovela do zavrzlame, te napomenuo da će dio poskupljenja ići odmah, a dio nakon što se riješi problem dokumentacije.

“Ovo je iznenađujući obrat jer je prije nekoliko dana poskupljenje stupilo na snagu”, rekao je Renato Petek i dodao:

“No, morali smo vidjeti da Vijeće donese odluku koja je danas obznanjena od strane ministra. Radi se o nezavisnom tijelu, ali je u okviru Ministarstva. Smatram da do poskupljenja nije ni smjelo doći. Građani nisu krivi što se nedovoljno ulaže. Svake godine se ulagalo. Važno je da postoji politička volja. Vidimo je u oporbi u HDZ-u što prije nisu radili da se ide u tom smjeru jer gubitak vode je gubitak električne energije koja se ulaže u pumpanje vode iz bunara, a onda tih 50 posto nestaje u zemlji i stvaraju se ogromni gubici u sustavu.”

Na pitanje je li neobično što je došlo do smjene Davora Poljaka, direktora ViO-a, Petek je istaknuo:

“HDZ na državnoj i Možemo na gradskoj razini su dobro funkcionirali i dogovarali razne projekte za grad koji je zapušten i neki su se projekti počeli odvijati. U ovom slučaju možemo vidjeti da postoje nesuglasice. Čini mi se da su mogle biti riješene, ali je HDZ odlučio direktno spustiti i poslati poruku gradonačelniku da ne može to tako raditi. Imali smo situaciju s kompostanom na Jakuševcu gdje su isto krenuli đonom, ali su dali Tomaševiću nekoliko dana. Danas mu nisu dali, možda ima trzavica.”

Oko 110.000 kućanstava još nije spojeno na kanalizaciju, vodu ili oboje. Na pitanje je li ovo već uvodna kampanja, Petek kaže:

“Postoji mogućnost jer se pripremaju parlamentarni izbori, razgovara se o izbornim jedinicama. Moguće da se Možemo mora postavljati oporbeno prema HDZ-u na državnoj razini pa HDZ reagira. Počet će mi kosa rasti kad vidim da HDZ spašava Zagrepčane od poskupljenja, odnosno nezakonitih odluka. Doživjeli smo i to. Da gradonačelnik, očito u neznanju, da mu direktor napravi pogrešku u proceduri i padne prijedlog koji brani već nekoliko mjeseci. S druge strane bilo je jasno da ove godine u tom projektu Zagreb za obnovu kanalizacije i vodovodne mreže nijedan metar cijevi neće biti ugrađen jer projekt nije spreman, nedostaju dvije studije, pa je neobična bila argumentacija da se uopće kreće u poskupljenje. Izvanrednih ulaganja još neće biti. Zagrepčani koji plaćaju prirez nemaju kanalizaciju ili vodu, ili oboje. To je ogroman problem koji treba riješiti i u koji treba investirati. Gradonačelnik treba prijeći s riječi na djela.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare