Podobnik: Ako već ne možemo sličiti na Švedsku, ajmo bar na Estoniju

Vijesti 15. stu 202213:17 0 komentara
N1

Ekonomist Boris Podobnik iz Udruge Glas poduzetnika gostovao je u N1 Studiju uživo u kojem je komentirao inflaciju i nadolazeću recesiju.

“Potpuno je za očekivati negativnu gospodarsku putanju jer su predikcije da bi sljedeće godine trebala biti recesija. Recesijski ciklusi traju deset godina, a pošto je ranija recesija bila 2008., za očekivati je da ćemo ući u nju. Dosta je optimistično da uopće imamo neki pozitivni rast”, rekao je.

Navodi da je Hrvatska ipak kooperantska država, za razliku od primjerice Njemačke koja nosi pravu industriju.

“Ako Njemačka uđe u recesiju, onda i mi sigurno ulazimo. Imamo iskustvo ranije recesije kad smo bili zemlja koja je najduže i najteže izlazila iz recesije. Recesija najviše pogodi one koji su najslabiji igrači”, rekao je te dodao: “Naše gospodarstvo nije previše robusno, na kvalitetu države najviše utječe sama država, a ona se ne želi reformirati”.

Navodi kako članovi UGP-u uvijek stavljaju naglasak na reforme.

“Ako već ne možemo sličiti na Švedsku, ajmo bar sličiti na Estoniju”, rekao je.

Podobnik kaže kako se premijer voli hvaliti reformama, ali kad ga se pita konkretno koje su to onda ne zna odgovoriti.

VEZANA VIJEST

“Kad nemamo kvantitativne pokazatelje onda samo možemo pričati. Nažalost, imamo prevelik turizam i to je karakteristika svih mediteranskih zemalja. Ozbiljniji financijeri na Wall Streetu mediteranske zemlje nazivaju “Pigs”.

“Kad možete dobro živjeti od turizma, čemu se onda mijenjati, ali onda počnete peropadati u odnosu na zemlje koje naglasak stavljaju na visoku tehnologiju. U turizmu baš ne treba biti previše obrazovanih ljudi”, rekao je pa dodao: “Kad ste među najlošijim igračima, onda treba kopirati rješenja velikih, a upravo veliki nemaju ta rješenja jer su to skoro socijalističke mjere”.

Navodi da je na državi da radi socijalnu politiku, a ne pojedine firme.

“To znači da je Vlada odlučila da pojedine industrijske grane moraju propasti. Ako mi dopustimo državi da ona konstatno povećava broj industrijskih grana gdje će cijena biti limitirana, tko kaže da i vaša industrijska grana neće biti u skupini socijalističkih firmi”, rekao je.

Smatra da jednom kad se odmrznu cijene, to će značiti eksploziju.

“U slučaju Nijemaca postoji velika razlika između optimizma političara i pesimizma industrijalaca. Čak i da bude plina to znači da će ruski zemni plin biti zamijenjen ukapljenim plinom iz Katara ili Amerike”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!