Pojavila se nova opcija za ministra obrane, već je “ratovao” s Milanovićem

Vijesti 13. stu 202311:58 1 komentar
Patrik Macek/PIXSELL

Ako je Ante Bačić doista kandidat za ministra obrane i ako bude izabran, gotovo je izvjesno da bi to značilo nastavak sukoba vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, predsjednika Zoran Milanovića s čelnim čovjekom MORH-a, kakav je nesmiljeno vodio s Banožićem.

Dosadašnji ministar obrane Mario Banožić u subotu je hitno razriješen dužnosti nakon što je tog jutra kod Vinkovaca izazvao tešku prometnu nesreću u kojoj je poginuo 40-godišnji muškarac, a on sam završio u bolnici u Osijeku s teškim tjelesnim ozljedama.  Privremeno dužnost ministra obrane obnaša dosadašnji državni tajnik u MORH-u Zdravko Jakop, a u Banskim dvorima danas su započele konzultacije o novom ministru.

Jakop je, neslužbeno navode mediji, u igri da postane ministar bez onoga “v.d.”, ali spominje se još jedan mogući kandidat – HDZ-ov saborski zatsupnik iz Splita Ante Bačić zvani Baćo, član saborskog Odbora za obranu.

Upisao ratnu školu iako kao civil ne bi smio

Ako je Bačić doista kandidat za tu dužnost i ako bude izabran, gotovo je izvjesno da bi to značilo nastavak sukoba vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga, predsjednika Zoran Milanovića s čelnim čovjekom MORH-a, kakav je nesmiljeno vodio s Banožićem. Milanović je, naime, lani žestoko reagirao na vijest da je Bačić upisao Ratnu školu “Ban Josip Jelačić” u Zagrebu. Problem je u tome što je to učinio kao civilna osoba, štoviše saborski zastupnik, koji po slovu zakona ondje ne bi smio biti primljen. Milanović je poručio da će mu osobno zabraniti ulazak u prostorije Hrvatske vojske.

“Bit će naređeno i zapovijeđeno da ne može ući u vojarnu, jer to su kriminalci koji krše zakon”, kazao je Milanović.

“Saborski zastupnik je par excellence državni dužnosnik. Zakon kaže da se u Ratnu školu može dozvoliti upis samo službenicima, i to pod uvjetom da imaju deset godina staža, ako već nisu vojnici. Tuf, evo ti Baće, rado Baćo ide u vojnike”, dodao je Milanović reagirajući na vijest da je Baćo upisan u ratnu školu.

Pohađa doktorat na osječkom Sveučilištu

Bačić je u Sabor prvi puta ušao u prošlom sazivu i to kao zamjena Damiru Krstičeviću, jer je ovaj bio imenovan ministrom obrane. U aktualnom sazivu također sjedi kao zamjena, ali sada splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu. U Saboru je već sedam godina, ali rijetko se javlja za riječ. Ipak, jedno njegovo javljanje iz 2019. ostalo je upamćeno. Ono kada je Mostovom zastupniku Miri Bulju dobacio: “Pametan si za popi*dit‘. Čobane jedan!” nakon čega je Bulj dolazio u Sabor u majici s natpisom “Čoban, a ne stranačka ovca”. Usto je i jedna od najrastrošnijih zastupnika.

Bačić je u HDZ-u aktivan još od mladih dana, kao agilni član stranačke mladeži. Smatra se pulenom utjecajnog splitskog HDZ-ovca, političkog tajnika stranke i potpredsjednika Sabora Ante Sanadera. Jedan je i u plejadi splitskih HDZ-ovaca koji su po doktorat krenuli na Sveučilište u Osijeku. On je tamo, naime, pohađao poslijediplomski specijalistički studij iz menadžmenta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare