Politički analitičar o napadu Plenkovića na Ured europskog tužitelja: “Važna je jedna stvar”

Vijesti 23. velj 202411:23 2 komentara

Politički analitičar Davor Gjenero gostovao je u N1 studiju gdje je komentirao aktualna politička događanja.

Gjenero se osvrnuo na sukob premijera Andreja Plenkovića i šefice Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) Laurom Kövesi. “Važna je jedna stvar. EU nam osigurava n ovu razinu diobe vlasti i građanima veću kontrolu na nosiocima vlasti i novu razinu neovisnosti i kontrole. Institucija EPPO-a je nova institucija i odnosi nadležnosti se tek uspostavljaju”, upozorio je.

N1

“To što imamo novu razinu kontrole s pozicije javnog interesa može biti samo dobro. nije dobro stvarati napetosti u političkom sustavu. Treba pustiti da se u pravosudnom smislu razriješi pitanje nadležnosti”, rekao je.

“Korupcija je u Hrvatskoj je sistemski problem, ona nije problem jedne stranke”, smatra Gjenero.

“Plenković je spadao u one političare koji su zagovarali više Europe. Usporedite njega i Milanovića i vidjet ćete da je Plenkovićeva politika više Europe u Hrvatskoj, ali ovo nije obrazac ponašanja kakav smo navikli od njega. Iznenadilo me kada je novi glavni državni odvjetnik govorio o ukidanju EPPO-a, ali tada je Branko Bačić sjajno odgovorio novinarima i njegova mi se retorika više dopala od Plenkovićeve”, naveo je.

Naveo je da je parlament uvijek predstava za javnosti id asu i vladajući i oporba ciljani na svoje birače. “ne čini mi se da je bitno napravljen neki korak, niti da je neko biračko tijelo postalo homogniziranije”, tvrdi. Gjenero.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare