Pomažu Ukrajincima, spasili obitelj iz Mariupolja, a uključiti se možete i vi!

Vijesti 14. svi 202219:00 > 19:17 0 komentara
N1

Udruga Dobro dobrim za Ukrajinu pomaže od početka ruske inzavije, a uskoro će iz Hrvatske za tu ratom pogođenu zemlju već 50. transport. Gost Dnevnika bio je predsjednik Udruge Senad Palić.

“Mi smo već 25. veljače bili u veleposlanstvu Ukrajine to je adresa na koju se treba javiti. Dali smo naše resurse, one od udruge i osobne na dispoziciju potrebitima. Civilima ugorženima ratom. U veleposlanstvu su prepoznali što nudimo i dali nam pisanu autorizaciju u kojoj podržavaju našu aktivnost koordiniranja civilnih društva u Hrvatskoj, prikupljanja, svrstavanja i distribucije humanitarne pomoći u Ukrajinu”, rekao je Palić.

Blisko surađuju s Caritasom križevačke eparhije s kojim su pokrenuli aktivnosti i na Baniji. Sada su se, za pomoć Ukrajini uključili – svi.

“Uključila se doslovno cijela Hrvatska – osnovne, srednje škole, fakulteti, tvrtke kvartovi, građani sportska društva, svi su sudjelovali. Jutros se u Hrvatsku vratio 47. transport iz Kijeva. U ponedjeljak ide novi”, kaže Palić.

“Mnogo je volontera uključeno, usudim se reći da su to tisuće koji sudjeluju u ovoj priči. Od početka govorimo građanima da šalju isto – sanitetski materijal, bereceptne lijekove, hranu dugog roka trajanja, higijenske potrepštine, potrepštine za djecu i bebe, toplomjere, apratate za tlak…”, nabraja Palić uz napomenu da receptne lijekove mogu slati samo ljekarne preko ministarstva.

Dosad su bili u praktički svim velikim ukrajinskim gradovima, a Palić kaže da se zapravo bore na tri fronta. U Zagreb su iz Mariupolja doveli i peteročlanu obitelj.

“Jedan front je Banija, od nje nismo odustali. Drugi front ili ciljana skupina su ukrajinske izbjeglice u Hrvatskoj i treća ciljana skupina su stradalnici u Ukrajini. Pred tri-četiri tjedna izvukli smo peteročlanu obitelj iz Mariupolja, otac se ostao boriti. Odmah smo ih odveli u Žumberak na psihički oporavak, bili su pod velikim stresom. Nakon oporavka s križevačkom eparhijom i Gradom Križevcima nađen im je stan, grad ga je donirao, i zaposlio radno sposobne članove obitelji”, rekao je Palić.

Pomoći možete i vi telefonskim pozivom na 0609005 kojim donirate 6,25 kuna. Za više se možete javiti Udruzi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!