Mnogi Ukrajinci žele se zaposliti u Hrvatskoj, uskoro se sastaju s poslodavcima

Vijesti 28. ožu 202210:51 > 11:39 0 komentara
N1

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ruža Hrga, za N1 je govorila o interesu Ukrajinaca za posao u Hrvatskoj te koliko su ih poslodavci spremni zaposliti.

Hrga je rekla da su 272 državljana Ukrajine iskazala interes za zapošljavanjem u Republici Hrvatskoj, od čega je 39 u evidenciji HZZ-a, a interes je izrazilo i 217 poslodavaca.

“U našim područnim uredima organizirat ćemo susret zainteresiranih poslodavaca i državljana, pa će na grupnom informiranju razmijeniti informacije”, rekla je Hrga.

VEZANE VIJESTI

Zanimanja s kojima su se Ukrajinci prijavili su raznolika, od ugostiteljstva i turizma, građevine, čistača i čistačica, radnika u skladištima, do grafičkih djelatnika i liječnika.

“Jezik će biti barijera, ali HZZ će omogućiti učenje hrvatskog jezika. Uputit ćemo naše nezaposlene da u obrazovnim institucijama uče hrvatski jezik. To ćemo u dogledno vrijeme mjere aktivne politike dograditi s našim kriterijima”, rekla je Hrga.

Istaknula je i da Ukrajinci, kad dobiju iskaznicu za stranca pod privremenom zaštitom, ne moraju tražiti radnu dozvolu i da se mogu prijaviti za rad i imaju pravo na rad, baš kao i hrvatski državljani.

Što se tiče pojedinih diploma, HZZ će putem svojih ureda i savjetnika za zapošljavanje pomoći pri njihovu priznavanju. “Ukrajinski državljanin će morati napisati izjavu da je stranac pod privremenom zaštitom i bit će oslobođen plaćanja pristojbe, a naši savjetnici na terenu će pružati svu administrativnu pomoć i podršku”, rekla je Hrga.

Međutim, kod liječnika će to biti kompliciranije. Naime, Hrvatska liječnička komora izdaje licencu, koja je zapravo dopuštenje za rad liječnika, a to će morati imati i ukrajinski liječnici.

“Kad Komora utvrdi razliku ispita, polažu se ispiti, ali na hrvatskom jeziku. Prvo će se morati savladati hrvatski jezik, pa će se tek onda moći pristupiti ispitima”, rekla je Hrga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!