Posljedice pandemije: Pomoć traže i oni koji ranije nisu imali psihičke smetnje

Vijesti 12. ruj 202120:13 > 20:151 komentar
živčani slom, živci, depresija, stres
Izvor: Pexels

Pandemija koronavirusa ostavila je traga i na mentalnom zdravlju nacije.

O negativnim utjecajima pandemije govorila je u nedjelju psihijatrica i psihoterapeutkinja dr. sc. Tihana Jendričko, pročelnica Zavoda za psihoterapiju pri Klinici za psihijatriju Vrapče

Odgovarajući na pitanje kako se pandemija odrazila na rad u klinici, s kakvim se problemima suočavaju i imaju li više posla, Jendričko je za HRT rekla kako je povećanje broja osoba koje se javljaju zbog različitih psihičkih smetnji na razini od 20 do 25 posto.

“Najčešće se radi o anksioznim, depresivnim smetnjama, nesanici, ponekad o PTSP-u”, rekla je Jendričko.

Istaknula je da su pomoć potražile i osobe koje ranije nisu imale psihičke smetnje, a bile su izložene pandemiji ili potresu. Posebno je istaknula adolescente, za koje je rekla da su vrlo rizična populacija jer se nalaze u razvojno osjetljivom periodu, u kojemu se formira čitava ličnost.

Jendričko je rekla kako je za izloženost bilo kojem stresnom ili traumatskom događaju važan rizični čimbenik njegovo trajanje.

“Što duže traje, negdje iscrpljuje naše prilagodbene mehanizme”, rekla je Jandričko. Istaknula je i problem stigmatizacije, ali i samostigmatizacije, koja koči ljude u traženju pomoći. “Zaista bih apelirala i rekla – javite se”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar