Potvrđena optužnica protiv muškarca koji je prijetio šefu SOA-e: Među dokazima i transkripti iz tajne službe

Crna kronika 23. tra 202416:25 0 komentara
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Općinski kazneni sud u Zagrebu potvrdio je optužnicu protiv 38-godišnjaka koji je iz Švedske prijetio smrću ravnatelju SOA-e Danielu Markiću, te jednom policijskom službeniku.

Prema ispisu poziva iz SOA-e muškarac je 30. prosinca 2020. iz Švedske nazvao agenciju i Markiću ostavio poruku na telefonskoj sekretarici. “Bog će te kazniti! Ruka čovjeka jača je od ruke Boga”, poručio je spominjući i Markićevu kćer.

Ravnatelj SOA-e kada mu je ova poruka prenijeta uznemirio se i uplašio za život i sigurnost članova svoje obitelji.

Detalji optužnice

Prema optužnici, od 5. studenog 2021. do kraja lipnja 2022. zvao je policajca i članove njegove obitelji. Došao je, naime, do brojeva mobitela policajčeve supruge, posinka, tasta, punice, te šogora.

Utvrđeno je da je 5. studenog 2021. oko 19 sati policajčevom šogoru rekao da se slikaju zajedno jer će mu ta fotografija biti zadnja uspomena, budući da će policajac biti uskoro ubijen.

Zatim je 10. studenog 2021. nastavio s prijetnjama Markiću. Nazvao je Klub zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru te službenici koja se javila na telefon rekao kako će upucati Markića. Prijetnja je odmah dojavljena šefu Sabora koji je informaciju proslijedio dalje policiji.

Optuženi sve negirao

U svojoj obrani 38-godišnjak je negirao optužbe, objašnjavajući da se u to vrijeme nalazio u Švedskoj. Dodao je kako bi zapravo trebao odgovarati prema švedskim zakonima. Priznao je doduše da je imao problem s majkom svog djeteta koja ga je prijavila za zlostavljanje zbog čega je i pravomoćno kažnjen. Kada je pak on nju htio prijaviti nije u tome uspio jer je žena, tvrdi, u Hrvatskoj zaštićena.

Iza svega, uvjeren je, stajala je hrvatska tajna služba SOA. Zato je Markića držao odgovornim za sve.

Iskaz šefa SOA-e

Policajac koji je bio 38-godišnjakova žrtva opisao je kako je radio na njegovom slučaju. Isprva je njihova komunikacija bila dobra, no kasnije je postao agresivan optužujući policiju da radi na njegovu štetu. Nakon toga zaredali su brojni 38-godišnjaković pozivi i prijetnje.

Ravnatelj SOA-e u svom je iskazu potvrdio da mu je ime muškarca koji mu je prijetio poznato preko službe, ali i preko ljudi koji su tu osobu pratili na Facebook-u. Zna da je zvao razne institucije od ministarstava do ureda premijera i predsjednika i prijetio Markićevim ubojstvom.

“Zvao je sve ljude u državi koji se prezivaju Markić kako bi došao do mene, a kada je saznao moju adresu širio ju je putem Facebooka pozivajući da me se ubije”, prisjetio se šef SOA-e koji je sve što je ovaj čovjek radio ocijenio opasnim. Osim iskaza 38-godišnjakovih žrtava među dokazima u optužnici nalaze se i transkripti iz SOA-e koji bi trebali biti pročitani u nastavku procesa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!