Povišene vrijednosti prizemnog ozona u Zagrebu. Trebamo li biti zabrinuti?

Vijesti 01. srp 202217:53 > 23:03 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Na državnoj mjernoj postaji Zagreb-3 u Zagrebu ovlašteni ispitni laboratorij DHMZ utvrdio je prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 mikrograma po metru kubičnom zabilježeno je od 12:30.

Što to točno znači i trebamo li biti zabrinuti otkriva naša meteorologinja Tea Blažević.

“Ozon se u gornjoj atmosferi ili stratosferi javlja kao prirodni kemijski spoj, koji nam je važan jer nas štiti od štetnog sunčevog zračenja. U donjem sloju atmosfere ili troposferi ozon se javlja kao umjetno stvoren spoj. Prizemni ozon se formira prije svega od fotokemijskih reakcija između dvije glavne skupine onečiščujućih tvari u zraku, hlapljivih ugljikovodika (koji nastaju izgaranjem goriva u automobilima) i dušikovih oksida.

Kad je gustoća prometa velika, u većim gradovima, visoka je koncentracija prizemnog ozona. Najveće su koncentracije prizemnog ozona u ljetnim mjesecima, što je sada slučaj.

U takvim uvjetima, osjetljive skupine populacije u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice grla, nosa i dišnih putova.”

Grad Zagreb objavio preporuke

Grad Zagreb je na svojim internetskim stranicama objavio i preporuke što činiti dok su visoke koncentracije ozona.

U takvim uvjetima,  osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.
Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja. Preporuka je:
  • da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,
  • ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,
  • za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
  • ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
  • odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,
  • koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,
  • svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

S obzirom na trenutne visoke temperature i intenzitet sunčevog zračenja moguć je nastavak ovakvog prekoračenja u poslijepodnevnim satima, pri sličnim ili istim vremenskim uvjetima i u narednim danima, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.