Što ministar kaže o najavi novog poskupljenja?

Vijesti 21. velj 202319:57 1 komentar
N1/Ilustracija

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u utorak da svaki porast cijena zabrinjava te da mu nije jasno čime su potkrijepljene najave rasta cijena, rekavši i da treba razgovarati s ključnim dionicima da do toga ne dođe.

Kako su objavili mediji, pojedini veliki dobavljači najavili su trgovcima nove cjenike za niz proizvoda, uglavnom uvoznih, što znači da će trgovci morati korigirati maloprodajne cijene i da od 1. ožujka, po svemu sudeći, slijedi novi skok cijena dijela artikala, minimalno od deset i više posto, a moguće i do 20 i 30 posto.

Primorac je rekao da “nije siguran” kako bi uopće komentirao takve najave o podizanju cijena. Naime, podsjetio je ministar, rast cijena na godišnjoj razini usporava, pa se inflacija nakon 13,5 posto u studenom smanjila na 13,1 posto u prosincu prošle godine, dok je u siječnju ove godine iznosila 12,7 posto.

“Mi smo prognozirali da je došlo do vrhunca i da će sada polako taj rast cijena usporavati”, napomenuo je, istaknuvši i da se u posljednje vrijeme na svjetskim tržištima bilježi pad cijena energenata i ostalih inputa.

“Ne znam čime potrebe za podizanjem potkrepljuju oni koji dižu te cijene. Nisam siguran”, izjavio je ministar Marko Primorac.

Ustvrdio je da treba razgovarati s ključnim dionicima koji su to najavili, informirati se prije svega o čemu se radi, a onda razmisliti i o tome što se može napraviti da do toga ne dođe.

“Trgovci kažu da im dobavljači najavljuju nove cjenike pa treba vidjeti što je s dobavljačima”, rekao je Primorac, dodavši i da je o svemu već razgovarao s ministrom gospodarstva Davorom Filipovićem.

Primorac nije za “široko” subvencioniranje najma stanova, podržava ukidanje mjere subvencioniranja stambenih kredita

Na pitanje novinara o najavi da će država donijeti mjeru subvencioniranja najma stanova, što bi po nekima moglo dovesti do rasta cijena najma, Primorac je rekao da misli da je subvencioniranje stanogradnje, a i najmova, nešto što je dobro u situaciji ako je tržište nekretnina “umrtvljeno”.

Kada je riječ o subvencioniranju najma, rekao je da o tome ne postoji nikakva odluka niti je njega kao ministra netko o tome informirao i zatražio mišljenje.

Izvijestio je da postoji radna skupina u koju je uključeno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i Središnji državni ured za demografiju i mlade, a trenutno radi na rješavanju problema povećanih cijena stanova i najma. Međutim, Primorac ne zna da je itko decidirano išta najavio ili donio odluku o tome da će se subvencionirati najam.

Ustvrdio je i da osobno takvu mjeru ne bi u potpunosti podržao. “Postoji dio građana, posebno studenti i mladi, za koje svakako treba vidjeti što se može učiniti, ali nekakvo široko subvencioniranje najmova, mislim da nije dobro”, poručio je Primorac.

Rekao je da radna skupina, kojoj nije član, “ima za cilj odgovoriti na izazove”, a kada budu imali prijedloge, s njima će upoznati i druge ministre te ih naposljetku predstaviti javnosti.

Izjavio je i da ga veseli najava da će ove godine biti posljednji krug subvencioniranja stambenih kredita, mjere koju država provodi putem Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

Primorac ne zna hoće li takve mjere biti još nekada u budućnosti, no nada se da neće biti potrebe.

“U ovakvim okolnostima mislim da se gubi smisao za takvim nečim. Apsolutno podržavam takvu odluku. Mislim da je to odlično”, izjavio je Primorac na konferenciji za medije u Banskim dvorima, na kojoj je detaljno predstavio ponudu državnih obveznica koje će od sutra moći upisivati građani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare