“Pripremamo jesenski paket mjera, sve što Vlada čini, čini na korist građana”

Vijesti 01. kol 202212:10 > 13:48 6 komentara
N1

Gost N1 Studija uživo bio je premijerov savjetnik za gospodarstvo Zvonimir Savić.

Prema nekim procjenama srpanjska inflacija mogla bi biti i 14 posto.

PROČITAJTE JOŠ

“Inflacija već neko vrijeme bilježi vrlo visoke stope, no to je situacija koja je prisutna praktički u cijeloj Europskoj uniji. Preko 10 država članica ima inflaciju preko 10 posto. Ono što se očekuje jesu naznake usporavanja inflacije u dogledno vrijeme. Prognoze za 2023. ohrabruju, ne samo naše, nego i renomiranih svjetskih kuća i EK-a, da bi stopa mogla biti otprilike upola manja od ove godine. Već jedno vrijeme stope jesu visoke, bit će prisutne još neko vrijeme, ali u kraćem prema srednjem roku očekujemo usporavanje”, rekao je Savić.

Dodaje da građani mogu očekivati da će im Vlada olakšati inflaciju, podsjetio je i da je Vlada već u travnju izašla s jednim paketom mjera za ublažavanje rasta cijena.

“Antiinflatorne mjere provode sve članice EU-a, tako i Hrvatska. Naravno da nećemo stati, pratimo događanja na svjetskim tržistima i energenata i hrane i pripremamo se za jesen. Ono što se može očekivati, barem u okviru onog što Vlada može učiniti je pripremiti jedan jesenski paket mjera, već neke naznake i konture poznate su javno u slučaju bit će usmjereno na ublažavanje rasta cijena energenata. Usmjerit ćemo na najosjetljivije u društvu. To bi moglo ići u smjeru i smanjivanja PDV-a koji se tiču ogrjeva, pelete, drvo, grijane iz toplana… To je već nekako priprema za jesen. Gotovo 50 posto kućanstava se grije na drva. Radimo ciljano, efikasno u smjeru ublažavanja rasta cijena prisutnog mjesecima”, rekao je Savić.

Istovremeno, kaže, razgovaraju i s poduzetnicima te će “razmotriti sve konstruktivne prijedloge koji mogu ići u smjeru rasterećenja”. “Postoje i druge mjere koje ne moraju biti izravno vezane uz ulazne troškove.  Postoji lepeza aktivnosti kojima možemo djelovati, a da nije izravno samo uz aktivnost koja smanjuje ulazni trošak.”

Na pitanje oslanjamo li se previše na turizam, Savić odgovara da Vlada razvija i ostale segmente gospodarstva, posebice sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Komentirajući skoro uvođenje eura kao službene valute, Savić je rekao da je u tijeku prilagodba sustava koja ide dobro.

Istaknuo je da je Hrvatska spremna za uvođenje eura. “Ne vidimo tu nikakvih problema, 1. 1. 2023. Hrvatska će postati 20 država europodručja.”

Na kraju je naglasio da “Vlada sve što čini, čini na korist građana i gospodarstva”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare