Privatizacija zdravstva: “Bogati će se liječiti, a siromašni ići kod svećenika”

Vijesti 25. lip 202321:15 1 komentar

Hrvatska na žalost zauzima dosta visoko mjesto na europskoj ljestvici smrtnosti od karcinoma. Nedostaje oprema, a medicinsko osoblje odlazi ili u inozemstvo ili u privatne klinike. Što radi Vlada? Umjesto da promijeni stanje u bolnicama, odlučila je izgradnju jedne takve privatne onkološke bolnice proglasiti strateškim projektom. Liječničke udruge i oporba tvrde da je to početak uništavanja javnog zdravstva na uštrb privatnog.

Proteklih sedam godina Sanja je onkološka pacijentica, što znači da je vrlo česta gošća zagrebačke Klinike za tumore. Za liječnike ima samo riječi hvale, ali tu su drugi problemi. Zračenje je očekivala mjesec dana nakon završene kemoterapije, započela je četiri mjeseca kasnije.

“Bile su poplave, stalno se kvario aparat, čak sam i ministru Berošu poslala pismo kao pacijentica. I ajde nešto se popravilo, odradilo se. Ali stvaraju se velike liste čekanja, kao i na CT-u koji se kvari, kao i na magnetskoj koja se kvari i mislim da bi tu Vlada trebala uložiti u Institut za tumore”, kaže Sanja Šutej.

Koji je kao dio Vinogradske bolnice dostupan svima. Za razliku od privatnih klinika i bolnica koje pacijenti, naravno, moraju plaćati.

“Vi ako prelijevate novac u privatni sektor, u idućem koraku koji nije daleko, i to je ono što je problem, imat ćemo to da će se samo bogati moći liječiti, a siromašni će ići, kako je rekao vaš ministar, kod svećenika”, rekla je saborska zastupnica Ivana Kekin.

Nakon što je Vlada proglasila izgradnju privatne onkološke bolnice Medikol projektom od strateškog značaja, zaredale su se reakcije. Kekin kaže da je Vladina zadaća ulagati u razvoj javnog zdravstva, a ne poduzimati ovakve korake.

“Ja bih rekao, ulaže se. Nikad dovoljno, nikad dovoljno za zdravstvo. To nije i ne može biti trajno rješenje, trajno rješenje je uvijek jačanje javnog zdravstva na dulje pruge. Međutim, ako vi imate akutni problem i trebate ga riješiti, pa objasnite vi pacijentima koji trebaju PET CT i moraju ga dobiti što je moguće u kraćem roku, koje je rješenje”, tvrdi Željko Reiner, predsjednik Kluba HDZ-a.

Niz rješenja napisano je u Nacionalnom strateškom okviru protiv raka koji je donesen 2020. godine. Doduše, samo na papiru, jer u međuvremenu ništa od toga nije provedeno.

“Strategija koja tri godine stoji u ladici i onda proglašavamo privatno poduzetništvo od strateškog interesa za RH, meni je to u najmanju ruku cinično. To nas vodi polako u privatizaciju i uništavanje sustava kakav imamo. I dok se cijeli svijet zapravo bori s osmišljavanjem kako omogućiti univerzalnu dostupnost zdravstvene zaštite, mi koji je imamo radimo sve da je uništimo”, kaže Ivica Belina iz Udruge pacijenata.

Da se sustav javnog zdravstva već godinama urušava i uništava, upozorava udruga bolničkih liječnika.

“Moram priznati da mi je cijeli koncept rog strateškog partnerstva s privatnom poliklinikama dosta čudan i nedefiniran. Postavlja se vrlo logično pitanje zašto država sama ne kopira taj koncept i ne preuzme kroz Kliniku za tumore i kroz ostale onkološke klinike po državi koncept razvoja onkologije i hematologije na takav način”, rekla je Ivana Šmir, iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

Liječnika i drugog zdravstvenog osoblja u sustavu već ionako nedostaje, sad postoji bojazan da će ih sve više otići u privatnike. “Na Rebru je otišlo gotovo 30 posto onkologa radioterapeuta jer im privatne poliklinike ne daju nešto veće plaće… Privatne poliklinike imaju prosječne plaće, a u koje spadaju spremačice, 4 tisuće eura. Zamislite kolika je plaća liječnika i kako oni odlaze”, dodaje Kekin.

“Sasvim sigurno neće otići u jednu jedinu privatnu polikliniku, imamo više privatnih poliklinika, one nude ponekad bolje plaće nego što ih nude… značajno bolje i ljudi otiđu. Ali ne može otići tamo ogromna količina ljudi”, smatra Renier.

Iz Medikola su izrazili zadovoljstvo Vladinom odlukom. Najavljuju da će se maksimalno skratiti vrijeme čekanja od dolaska do dijagnoze i početka liječenja. Bolnica će biti u objektu koji je Medikol pokušao otvoriti još u vrijeme Ive Sanadera. No Sanader se u međuvremenu suočio s drugim problemima, i Medikol je tada imao preča posla zbog afere PET CT.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.