Prva pravomoćna zabrana: BBB osumnjičen za nerede u Ateni godinu dana ne smije na utakmice Dinama i reprezentacije

Crna kronika 06. velj 202414:31 0 komentara
Matija Habljak/PIXSELL

Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske priopćio je da je potvrdio zabranu odlazaka na sve nogometne utakmice idućih godinu dana navijaču Dinama koji je sudjelovao u krvavim neredima u Ateni prošlog ljeta.

Rješenje sa zabranom donio je Općinski sud u Sesvetama, a sada je Visoki prekršajni sud RH odbio navijačevu žalbu.

Navijač tvrdio da nije kriv

“Navijaču navijačke skupine Bad Blue Boys, sudioniku tučnjave s navijačima AEK FC u Ateni, izrečena je preventivna mjera zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama u Republici Hrvatskoj i inozemstvu u kojima sudjeluje GNK Dinamo i Hrvatska nogometna reprezentacija, u trajanju jedne godine”, priopćeno je sa suda.

Iako se navijač pravdao presumpcijom nedužnosi sudovi su povjerovali službenom popisu MUP-a prema kojem je ovaj pripadnik BBB-a svrstan u kategoriju nasilništva “rizičan”. Uz to je navedeno da je sklon fizičkom nasilju, te da je ranije već bio evidentiran zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima: 30. listopada 2018. prilikom odigravanja nogometne utakmice između NK Šibenik i NK Hajduk, te 11. prosinca 2021. prije početka nogometne utakmice između NK Lokomotiva i HNK Hajduk.

Evo što je zaključio sud

“Pravilno je prvostupanjski sud cijenio i podatak da je ovaj navijač 7. kolovoza 2023., u organiziranoj skupini s još oko 100-tinjak pripadnika navijačke skupine Bad Blue Boys, sudjelovao u tučnjavi s navijačima AEK FC u Ateni. Zbog svega navedenog, nisu osnovani žalbeni navodi kojima se ističe da ne postoji dovoljno jak dokaz o tome da za okrivljenika postoje saznanja da se već ranije protupravno ponašao”, zaključuje se u odluci kojom je zabrana postala pravomoćna.

Inače, ove su zabrane zatražene početkom prosinca nakon što je grčko pravosuđe počelo puštati BBB-e osumnjičene za nerede u Ateni iz istražnog zatvora. Ovo je prva takva odluka, te sada ostaje za vidjeti hoće li svima koji su pod istragom u Grčkoj biti izrečene iste mjere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!