Žarko Puhovski: Milanović je nelegalni politički sin Franje Tuđmana

Vijesti 29. stu 202112:27 > 15:37 6 komentara
N1

Žarko Puhovski bio je gost N1 Studija uživo.

Komentirao je pobjedu Matije Posavca na izborima za međimurskog župana, kaže da je to “stara normalnost, formula koju svi zazivaju”.

“Razvilo se cinično gledanje na politku, kao sve su to lopovi pa hoćemo našeg lopova. Širi se moralni cinizam, dijelom i zbog toga što je kod nas na snazi neka vrsta prošlogodišnje borbe protiv korupcije, koja prolazi”, govori Puhovski.

VEZANE VIJESTI

“U ovom trenutku korupcija nije tema. Malo ju je izgurala korona, malo preživljavanje EU-a. Nova ministrica vanjskih poslova Njemačke hladno govori da EU treba postati država”, kaže.

O slučaju Žalac kaže: “Plenković se sad to sjetio. On nije govorio da je odlična ministrica kad je je smjenjivao.”

“Politika je izgubila dobar dio svog posla”, govori Puhovski dodajući da inzistiranje na korupciji dovodi do toga da se ne shvaća kad se govori o promjenama zakona o Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa ne može Povjerenstvo imati glavnu riječ jer je to već sukob interesa.

Što se tiče Posavca, Puhovski kaže da je on zasigurno napravio i nešto dobro, ali “obično je tako da se na ponovljenim izborima kažnjava onaj zbog koga se izbori ponavljaju”, a to ovdje nije bio slučaj.

“Imate staro pravilo ‘vox populi, vox dei’, to se mora uzeti u obzir. Pogledajte rejting HDZ-a, skandal za skandalom, a on stoji kao u kamen uklesan. HDZ-ovo biračko tijelo je postalo imuno na korupcijska pitanja”, kaže Puhovski.

Referendum o covid-potvrdama

“Čini mi se da referendum neće proći iz krivih razloga, iz straha… Kad se odlučuje iz straha, to su uvijek iracionalne odluke. Mislim da se neće skupiti dovoljno potpisa”, govori Puhovski navodeći primjer referenduma u Švicarskoj na kojemu je velikom većinom prihvaćeno da ostanu covid-potvrde.

Dodaje i da se slaže s predsjednikom Republike Zoranom Milanovićem da može biti opasno referendumom mijenjati zakon. “To da vi o upravnoj mjeri odlučujete na referendumu, to je kao da artiljerijom pucate na vrapce”, kaže Puhovski.

“Što je problem naše desnice? To što su se 30 godina sprdali s ljudskim pravima, a  sad su se našli u situaciji da ih brane. A ne znaju kako”, kaže.

“Dijeljenje društva nije pitanje ljudskih prava”, zaključuje.

VEZANE VIJESTI

“O tome je trebalo odlučivati u Saboru. Tu su se pobrkale mnoge stvari, kao što su se na tim skupovima pobrkali razni ljudi”, govori Puhovski.

Na pitanje koliko predsjednik svojim izjavama inspirira protivnike covid-potvrda kaže: “Pazite, mi ne znamo ni koliko traju. Predsjednik ima pravo kao javni govornik na svakakve stavove. On ima glavnu zadaću finog podešavanja institucija. On to ne radi, on unosi nered. Ja imam pravo unositi nered, ali on je predsjednik države. Milanović se tu očito zabavlja suverenističkim stavom. On je nelegalni politički sin Franje Tuđamana. Jednom je to već pokušao i izgubio izbore. Sad mu to mnogo bolje ide.”

Puhovski smatra i da je predsjednik pozvao građane na neposluh kad je rekao neka rade što ih volja jer će i on raditi što ga je volja.

“Predsjednik države nije baš onaj koji bi to trebao raditi, meni se čini”, kaže Puhovski.

Stanje u pravosuđu

Na pitanje o situaciji u DORH-u i USKOK-u, Puhovski kaže da su i Zlata Hrvoj-Šipek i Vanja Marušić “muljale”.

“Gospođa Marušić očito pokriva nekog tko je loše radio na nakom predmetu u USKOK-u. To nisu neki teški slučajevi, to je jednostavan slučaj. Ne vidim što se tu imalo raditi mjesecima i kako se moglo ne vidjeti. To je netko katastrofalno pogriješio od ljudi koji su radili na predmetu. Je li Marušić to nekritički prihvatila ili nije, ne znam. Plenković je imao priliku da odigra veliki potez, da makne to vodstvo, skine oporbi mogućnost prigovora i dovede svoje ljude”, kaže Puhovski.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare