Puno neodgovorenih pitanja oko odvoza otpada. Sigurno samo jedno – kazne stižu

N1 INFO 27. ruj 202219:22 1 komentar
Davor Puklavec/PIXSELL

Ispred ulaza u zgradu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomašević i dalje stoje kante za smeće. Tako će i ostati i nakon subote i uvođenja novog modela odvoza otpada jer - još uvijek nema dogovora.

“Ideja je da tri ulaza višestambene zgrade u kojoj živim imaju jedan boks. Napravljen je pregled, sad je u proceduri izrade boksa, što se trebaju složit svi susjedi, odnosno polovica u svakom od 3 ulaza”, objašnjava gradonačelnik.

Iako su ti susjedi nerado pričali s nama, priznaju nam da je sve još u procesu. A točan datum izgradnje – za sada se ne zna. Zna se samo da bi trebali stajati u dvorištu zgrade.

“Imamo dogovoreno sa Čistoćom i doći će na izgradnju tog kompleksa”, kaže jedna od stanarki zgrade, a na pitanje zna li kada će to biti odgovara: “Ne, ne, ne – to se ne zna.”

Iako bi za izgradnju boksova trebao biti zadužen predstavnik suvlasnika, u ovoj zgradi, kažu neslužbeno susjedi, njega nema pa dogovori teku među svim stanarima. Što se novog modela tiče, ni Tomaševićevi susjedi s druge strane ulice namaju spremne boksove.

Bitno je da zahtjev za izgradnju boksa bude predan do 1. listopada i tada su stanari postupili prema odluci Grada. No, kazne i roka za postavljanje nema.

U centru grada – drugačija situacija. Ondje stanovnici nemaju vremena za prilagodbu pa su već od subote dužni kante maknuti s ceste i svakim danom od 20 do 22, osim nedjeljom, otpad u plavim ZG vrećicama iznositi ispred zgrade.

Kako će otpad odvajati tvrtke u centru grada?

Priča za sebe su tvrtke kojima radno vrijeme završava ranije od vremena kada se treba iznijeti otpad. Zbunjeni su jer informacije dobivaju na kapaljku i samo iz medija.

“Naše radno vrijeme je od 7:30 do 14:30. Mi nemamo mogućnost da netko od nas dođe navečer i stavi tu vrećicu van. Ja sam jučer zvala taj odjel za odvoz otpada i gospodin mi je rekao na telefon da se ne uzrujavam puno i da stavim vrećicu kad idem doma u pola tri. Koja je svrha tih vrećica ako ćemo ponovno svi raditi isto, stvarati smeće?”, pita se trgovkinja Ljiljana Milinković iz Proizvodno prometne zanatske zadruge.

Gradonačelnik Tomašević kaže da će kazne dobiti i tvrtke, osim ako se ne dogovore s Čistoćom.

“Tvrtke mogu ugovoriti posebnu uslugu s Čistoćom i dio poslovnih korisnika ima na taj način posbno ugovorenu uslugu i vrstu odvoza”, kaže Tomašević.

S druge strane, šef Čistoće ne spominje nikakva posebna pravila za tvrtke. “Kad bi to bilo 24 sata, to ne bi bilo prihvatljivo po pitanju komunalnog reda pa će se te firme morat prilagoditi. Oni koji imaju mogućnost smještanja spremnika koji su im trenutno dodijeljeni – nek ih stave unutar vlastite nekretnine”, kaže.

Iako građanima još puno toga nije jasno, kazne su već najavljene: za nepropisno odlaganje otpada kreću se od 500 za fizičke, a 1000 za pravne osobe. Tko neće poštivati komunalni red, prijeti mu kazna od 700 kuna. Nejasnoća i problema još je puno, a 1. 10. je za tri dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare