Radovan Dobronić za N1 o bijelom štrajku sudaca: “Njihova reakcija je prirodna”

Vijesti 18. sij 202409:07 > 10:01 0 komentara
Boris Scitar / Vecernji list / PIXSELL

Udruga hrvatskih sudaca odbila je u srijedu sve prijedloge ministra pravosuđa Ivana Malenica i najavila da od sljedećeg tjedna kreće s provođenjem "mjera upozoranja". U prijevodu, suci od 22. siječnja kreću u novi bijeli štrajk. Ministar poručuje da je razočaran takvom odlukom, a o svemu se, za N1, oglasio i šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

“Suci ne postavljaju nikakav novi zahtjev nego samo da izvršna vlast poštuje ono sto je prije pola godine dogovoreno, stoga je njihova reakcija prirodna. Mjere upozorenja će biti provedene odgovorno tako da posljedice budu što manje za građane i poduzetnike”, rekao je Dobronić za N1.

Podsjetimo, suci su jučer najavili “mjere upozorenja”.

“Određuje se mjera upozorenja u trajanju od 22.1. do 2.2. na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima osim u onim predmetima u kojima može doći do nenadoknadive štete.

Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti tako da mogu biti prekinute i prije roka, a može i ne doći do njih ako se postigne dogovor”, naveli su.

“Očekujemo da će veliki broj sudaca participirati, računamo na lojalnost članstva. Odluka je donijeta jednoglasno”, objavili su iz UHS-a.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je u srijedu kako nije iznenađen, no da je razočaran odlukom sudaca koji su odbili predloženi im model uvođenja materijalnih prava te je poručio da je štrajk koji najavljuju neopravdan.

“Unatoč današnjem proglašenju mjera od strane Udruge hrvatskih sudaca, Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. Nažalost, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana”, rekao je Malenica.

Podsjtimo, članovi UHS-a štrajkali su i lani u svibnju. Tijekom bijelog štrajka suci su dolazili na posao, ali su, osim u hitnim slučajevima, odgađali sve radnje u prvostupanjskim postupcima, dok su u drugostupanjskim postupcima održavali sjednice vijeća, ali nisu otpremali odluke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!