Raspudić: Zaoštravanje mjera moglo bi dovesti do ozbiljnih sukoba u društvu

Vijesti 20. ruj 202112:09 > 18:14 3 komentara
N1

Saborski zastupnik Mosta, Nino Raspudić, gostovao je u N1 studiju uživo.

Komentirajući epidemiju koronavirusa i mjere Stožera, Raspudić je rekao da se Klub Mosta nikad nije miješao u struku, ali se miješaju u politiku i političke odluke. “To je jasno, jer ni struka nema unisono mišljenje, a postoji i neslaganje unutar Vladina Znanstvenog savjeta i ovo su političke odluke”, rekao je Raspudić.

VEZANE VIJESTI

“Bojim se da se sve više krećemo u prostoru dogme. S druge strane, svi koji se usude propitati te dogme, pa makar bili dobitnici Nobelove nagrade iz područja virologije, takvi su ušutkivani, prikazivani kao redikuli, antivakseri, ravnozemljaši. To nije dobro. Ljudima se ne mogu servirati čarobni štapići i čudesna rješenja, a onda vidimo da ona nisu nimalo čudesna. Treba nam dijalog, ali najveći je problem što su ljudi izgubili povjerenje u Stožer”, rekao je Raspudić.

“Iz primjera Izraela i Islanda, koji su visoko procijepljene zemlje, vidimo da i cijepljeni mogu prenositi virus i obolijevati, vidimo da rješenje nije tako jednostavno. Po svemu onome, kad saslušamo argumente struke, teba omogućiti ovima koji žele cjepivo da se cijepe, ali treba pustiti život da teče normalno”, rekao je Raspudić.

O covid-potvrdama

Uvoditi covid-potvrde na način kako to čine Italija ili Slovenija, gdje se, primjerice, bez nje ne može natočiti gorivo, bilo bi kontraproduktivno, smatra Raspudić.

“Dovest će do zaoštravanja, a ne isključujem ni nasilje, kao ovo koje smo vidjeli u Sloveniji. Uz nisko povjerenje u Stožer, zaoštravati dalje stvari i ići u smjeru represije mislim da bi dovelo do ozbiljnih sukoba u društvu”, rekao je.

Smatra da je u javnosti važno razgraničiti gdje završava znanost, a gdje počinje politička odluka. Što se tiče nošenja maski u školama, saborski zastupnik Mosta smatra da one ne pomažu, jer se djeca međusobno druže i nije ih moguće u potpunosti kontrolirati.

O Zakonu o elektroničkim medijima

Komentirao je i Zakon o elektroničkim medijima.

“Jedini sam glasao protiv, ovim zakonom se uvodi zabrinjavajuća tendencija, a to je da se Ministarstvo kulture odjednom počinje baviti mržnjom i ljubavlju. Mi u našem zakonodavstvu imamo predviđene mjere za nešto što je prijetnja, kleveta i nije nam potrebno ministarstvo ljubavi da sankcionira medije na takav način. To vidim kao težnju oligarhije da kontrolira medije”, rekao je Raspudić.

“Zakon je minimum morala, ali ta težnja hipernormiranju potiče iz Europe. Ako svaku sitnicu u međuljudskim odnosima propisujemo zakonom, onda ćemo građane pretvoriti u amoralne idiote koji se neće znati ponašati ako to nije napisano u zakonu”, rekao je Raspudić.

O izboru šefa Vrhovnog suda

Komentirajući izbor predsjednika Vrhovnog suda, Raspudić je rekao da je procedura jasna.

“Predsjednik Republike predlaže, Sabor glasa, u Saboru HDZ ima većinu i to će se na kraju morati razriješiti dogovorom predsjednika i premijera. Nema što premijer spominjati gospođu Turković, jer nije on taj koji predlaže. To može biti finta, ali predsjednik je taj koji predlaže!, rekao je Raspudić, dodavši da Most nema nikakvog razloga ne podržati predsjednikova kandidata suca Radovana Dobronića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.