Beroš: Imunološki je perjanica naše znanosti, industrije i nacionalno blago

Vijesti 17. ruj 202115:01 > 17:091 komentar
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš posjetio je u petak lokaciju buduće tvornice Imunološkog zavoda u Brezju kod Svete Nedjelje, gdje bi se ponovno započelo s proizvodnjom zmijskog antitoksina, a u idućim fazama proizvoda iz krvne plazme te dječjeg i drugog cjepiva.

Po riječima ravnatelja Imunološkog zavoda Vedrana Čardžića, izgradnja tvornice vrijedne oko 100 milijuna kuna, trebala bi početi krajem iduće ili početkom 2023. godine. Glavna djelatnost bit će proizvodnja cjepiva, no planira se da, dok traju pripreme za izgradnju i rješavanje pravnih pitanja, krene proizvodnja zmijskog protuotrova, za što postoje pretpostavke.

“Krećemo s proizvodnom antitoksina dok se rade pripreme za izgradnju nove tvornice. Taj modul će biti dio nove tvornice čija će baza biti cjepiva protiv dječjih bolesti (rubeola, morbili). To je nekad proizvodio Imunološki zavod, a država u svom vlasništvu ima matične sojeve za koje svi stručnjaci u svijetu kažu da su najbolji jer zbog svojih svojstava daju najbolje rezultate u cijepljenju”, kaže Čardžić.

Nakon toga trebali bi uslijediti proizvodi iz krvne plazme te potencijalno usvajanje tehnologija za proizvodnju novijih virusnih cjepiva u suradnji s partnerima, što je u fazi pregovora, dodao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš podsjetio je da se Hrvatska proljetos suočila s nestašicom zmijskog protuotrova, a iako je to brzo riješeno cilj je da se kao turistička zemlja možemo osloniti na vlastitu proizvodnju antitoksina.

Jezgro stručno-znanstvenog kadra sadašnji djelatnici Imunološkog instituta

“U Brezju imamo i konje i zmije, sve što je potrebno za proizvodnju. Vjerujem da bi, bude li sve po planu, proizvodnja našeg zmijskog protuotrova trebala krenuti prije sljedeće turističke sezone, kako bi u tome bili samodostatni, tako da više ne moramo ovisiti o promjenjivim tržišnim uvjetima u okolini”, rekao je.

Beroš je nakon predstavljanja idejnog projekta istaknuo da će jezgro stručno-znanstvenog kadra u novoj tvornici činiti sadašnji djelatnici Imunološkog instituta.

“Većina njih osjetila se na neki način zanemarenim, ali dolaskom ovog projekta s njima su obavljene konzultacije te su njihove ideje implementirane u razvoj idejnog rješenja. Osjetio se pozitivni pomak u njihovim promišljanima, osjetili su da mogu svojim znanjima pridonijeti nastanku nečeg novog i velikog”, kaže Beroš.

Uz edukaciju sadašnjih djelatnika nužno će biti privući dodatne stručne kadrove, pa je ravnatelj Čardžić najavio traženje pomoći sveučilišta, kako bi se došlo do uspješnih studenata pri kraju studija koji bi svoj put nastavili u Imunološkom.

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec izrazio je nadu da će se izgradnjom novog kompleksa naći održiv model javno-privatnog partnerstva i najavio da će lokalna  samouprava pratiti cijeli taj proces u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i Imunološkim zavodom.

Strateški projekt

Ministar Beroš rekao je je ovo projekt od strateškog, gospodarskog i javnozdravstvenog interesa Republike Hrvatske.

“Želim reći da s aspekta središnje vlasti da je ova suradnja s lokalnom zajednicom od iznimne važnosti za policentričan razvoja naših lijepih krajeva. Nadam se da ćemo dokazati kako će ovo biti primjer suradnje središnje vlasti i lokalne zajednice. Nema potrebe previše razgovarati o važnosti Imunološkog zavoda, jedne od perjanica naše znanosti, industrije i proizvodnje koja je desetljećima zanemarivana. Kao ministar nisam imao sreću i mojim dolaskom u resor je došla i epidemija, ali na neki način Imunološki mogu povezati s tom epidemijom. Proizvodnja virusnih cjepiva je nešto što je najaktualnije u svijetu. Matični sojevi virusa rubeole, parotitisa i morbile su nešto što je od iznimne vrijednosti. Ja to volim nazvati nacionalno blago. To je bio dodatni razlog zašto u svom mandatu nisam mogao dopustiti da se ne odnosimo prema Imunološkom sa zasluženom pažnjom. Pokrenuo sam inicijativu da se nešto učini po tom pitanju i to je bio moj zadatak. Sve ostalo što je učinjeno je u domeni ravnatelja Imunološkog. Da nije bilo njegove podrške, ideje i vizije ne bismo danas bili tu. Srećom, imamo ljude koje imaju viziju imamo ljude koji mogu utemeljiti naša planiranja i doista vjerujem da ćemo realizirati ovaj projekt na dobrobit hrvatskog naroda i hrvatske države. Zahvaljujem i Vladi RH koja je prepoznala potrebu i stavila inicijativu revitalizacije Imunološkog zavoda u Program i plan za ovo mandatno razdoblje te utemeljila proces revitalizacije”, naglasio je Beroš.

Rekao je kako predstoje tri koraka. Prvi korak je rješavanje dualiteta što je u tijeku, dodao je. Drugi je gradnja tvornice, a u trećoj “moramo osigurati priozvodnju koja bi bila financijski isplativa”.

“Mislim da je s aspekta lokalne zajednice dolazak ovako visoke tehnologije koja visoko akumulira kapital i producira strateške proizvode koji imaju vrijednost na međunarodnim tržištima svakako dobrodošla”, rekao je Beroš te naglasio da još ima puno posla i koraka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar