Razvod SDP-a i Možemo! u Rijeci? “Ovo znači da oporba ne želi doći na vlast”

Vijesti 05. srp 202306:37 0 komentara

Godinu dana uoči izbora još se ne naziru političke platforme koje bi mogle srušiti aktualnu HDZ-ovu vlast. Dugo najavljivana koalicija SDP-a i Možemo neslavno je propala prije samog početka. Kako na taj “Zagrebački nesporazum“, kako su ga neki nazvali, gledaju na Kvarneru, tamo gdje je SDP najjači, a Možemo još u povojima?

Kastav, grad bogate povijesti SDP-a U Kastvu se rodila Kukuriku koalicija, iz Kastva su mnogi vodeći SDP-ovci. Iz Kastva se vlada cijelim SDP-om s ove strane Učke. Iz Kastva žale što neće u novu koaliciju, onu s Možemo!.

“Mislim da čak ima dovoljno vremena za popravak ove situacije, koja eto nije ugodna za cijelo lijevo političko i biračko tijelo i cijela ta ljevica neće uzeti neke punte, ne”, rekao je Ivica Lukanović, predsjednik SDP-a PGŽ-a.

“SDP jest slab”, priznaje bivši gradonačelnik Kastva, “ali Možemo! nije tu imao ni mudrosti ni iskustva. Upravo obrnuto, dobro smo razmislili”.

“Jednostavno mislimo, da bismo srušili HDZ da je primarno motivirati birače da izađu na izbore. A mislimo da jedan od faktora motivacije birača na izbore je upravo da izađemo svi samostalno”, rekao je Nebojša Zelić, koordinator Možemo! Rijeka.

Iskustvo govori da će se Možemo loše provesti u Rijeci. Nominalno su dio SDP-ove tanke većine, ali ni slučajno ih nemojte nazvati žetončićima jer se ljute. Imaju dva vijećnika u Rijeci i imaju volje.

“Da, mislimo da u 8. izbornoj jedinici možemo ostavriti dobar rezultat, mislim da možemo složiti jednu vrlo kvalitetnu listu i milslim da će Možemo! iz izbora u izbore biti sve snažniji i snažniji”, tvrdi Zelić.

Na pitanje mogu li u toj izbornoj jedinici izboriti i parlament? “Sigurno možemo izboriti parlament!”, odgovorio je samouvjereno Zelić.

Dragi su mu, ali nemaju šanse, kaže iskusni SDP-ovac. “Politika ne obiluje kvalitetnim ljudima, ni oni ni HDZ, a kamoli Možemo”, smatra predsjednik SDP-a PGŽ.

“Mediokriteti svuda oko nas”

“Male stranke koje možda nisu niti stranke još uvijek sigurno nemaju dovoljno kadrova. Za neki malo bolji rezultat možda imaju, međutim za voditi zemlju , za upravljati procesima, za povesti narod u neku bolju budućnost to je teško očekivati”, kaže Ivica Lukanović, predsjednik SDP-a PGŽ.

“Ovo što se događa godinu dana uoči izbora, tog demokratskog ukrasa kojeg svake četiri godine upražnjavamo, naprosto znači da oporba ne želi doći na vlast. Da oporba želi doći na vlast onda bi shvatila da se mora ujediniti. Zapitali bi se zašto Andrej Plenković i HDZ unatoč svim aferama dobivaju 30 posto glasova po svim anketama”, smatra Branko Mijić.

“Možemo se ne zna nositi ni sa Zagrebom”, podsjeća Mijić i dodaje da je Marko Filipović u Rijeci obećao novi ritam grada pa potonuo. “Mediokriteti svuda oko nas”, zaključuje.

“U mediokritetstvu tonovi mogu biti samo sivi, to je ona jedna ustajalost, baruština, gdje dvije žabe skaču, novinari trče oko njih s mikrofonima i misle da je to vođenje politike i sve se svodi na to”, smatra Mijić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!