Rođak bivše voditeljice u državnoj agenciji priznao kako mu je namještala EU natječaj

Vijesti 20. pro 202311:23 > 11:32 0 komentara
Zeljko Hladika/PIXSELL

Tihomir Pajić danas se na Županijskom sudu u Zagrebu nagodio s europskim tužiteljstvom i priznao za pogodovanje kod EU natječaja što ih je početkom ove godine već priznala njegova rođakinja Magdalena Dovečer. Dobio je osam mjeseci zatvora što mu je zamijenjeno radom za opće dobro.

Afera je otkrivena lani kada su vlasnik grafičkog obrta Tihomir Pajić i njegova rođakinja Magdalena Dovečer koja je bila na rukovodećoj poziciji u HAMAG-u uhićeni zbog sumnji u namještanje natječaja za europska sredstva.

U travnju ove godine Dovečer je priznala da je svom ujaku namještala natječaj vrijedan oko 113 tisuća eura. Dobila je kao kaznu rad za opće dobro, a krivom je proglašena za nezakonito pogodovanje.

Radilo se o projektu “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a.” U postupku javne nabave projekta bilo je zatraženo grafičko oblikovanje i izrada promotivnih materijala. Upravo taj posao Dovečer je, kako je i priznala, sređivala za Pajićev obrt.

Sasvim konkretno, napravila je sve kako bi upravo on dobio ugovor za “Grafičko oblikovanje i izradu promotivnih materijala”, čija je vrijednost bila procijenjena na 113 tisuća eura. Napravila je to iako je HAMAG zaprimio i ponude drugih ponuditelja.

Nakon što je odabrala rođakov obrt ostali ponuditelji žalili su se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Ta komisija poništava prvi odabir, no Dovečer ne odustaje od sređivanja posla za Pajića.

Na kraju je ipak druga tvrtka dobila vrijedan ugovor, a Magdalena Dovečer i njezin rođak završili su u sudskom postupku što ga je pokrenuo EPPO.

Dovečer se nagodila na kaznu od 11 mjeseci rada za opće dobro dok je Pajić sada dobio osam mjeseci.

Inače, Kazneni zakon za nezakonito pogodovanje predviđa kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora. Nakon uhićenja Magdalena Dovečer je izbačena iz HDZ-a u kojemu je do tada bila članica, a iz HAMAG-a su za N1 potvrdili da više ne radi u toj državnoj agenciji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!