Sabor ovaj tjedan glasa o rebalansu proračuna za ovu godinu

Vijesti 01. stu 202211:45 0 komentara
N1, Ilustracija

Sabor će ovaj tjedan glasati o rebalansu proračuna za ovu godinu, nakon što se prije toga izjasni o stotinjak predloženih amandmana na rebalans od kojih je većinu podnijela oporba.

Sabor će o amandmanima raspravljati u srijedu, dok će o o rebalansu proračuna za 2022. glasati u petak.

Najviše amandmana dao je Most i njegovi zastupnici kojima traže da država osigura više za, primjerice, infrastrukturne projekte, prevenciju nasilja nad mladima, prijevoz učenika, za naknade za roditelje- njegovatelje. Traže i da se izdvoji 100 milijuna kuna za vaučere za električnu energiju za kućanstva koja troše više od 2500 kw/h, a taj iznos uzme na poziciji Vlade RH.

Sličan amandman predložila je i Katarina Peović (RF) koja 100 milijuna kuna traži za vaučere za ugrožene kupce energenata. Uz ostalo, Peović predlaže i da država više ne financira obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, odnosno da predviđenih 100 tisuća kuna usmjeri na plaće u obrazovanju.

Veći broj amandmana dala je i Boška Ban Vlahek (SDP), a koji su uglavnom okrenuti potrebama i projektima u Međimurskoj županiji.

Saborska oporba je u  prošlotjednoj raspravi izrazila nezadovoljstvo predloženim rebalansom državnog proračuna, tvrdeći kako on pokazuje da “Vlada koristi inflaciju da bi punila proračun, a da građanima daje mrvice”. HDZ je takve teze odbacio i istaknuo da Vlada racionalno upravlja financijama.

Prijedlogom rebalansa ukupni prihodi povećavaju za 758,2 milijuna kuna – na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna. Sukladno tome očekuje se da će proračun zabilježiti manjak od 12,9 milijardi kuna ili 2,7 posto BDP-a.

Na dnevnom redu i Zakon o kazalištima 

U srijedu na dnevnom redu je još i prijedlog Zakona o kazalištima koji donosi izmjene u uređenju obavljanja kazališne djelatnosti, organizaciji kazališta, ustrojstvu i upravljanju kazalištima, financiranju javnih kazališta te statusu kazališnih umjetnika.

Novi zakon donijeti će, uz ostalo, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu status središnje nacionalne kazališne kuće, omogućiti će umirovljenje umjetnika koji imaju beneficirani staž, ali i definirati mogućnosti daljnjeg rada, odnosno prekvalifikacije.

Za četvrtak najavljena je rasprava o izmjenama dva zakona vezana za poreze. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak povećava se neoporezivi iznos primitaka uzdržavanih osoba s 15.000 na 24.000 kuna godišnje, a izmjenama Zakona o administrativnoj suradnji u području poreza digitalne se platforme obvezuju na izvješćivanje Porezne uprave o aktivnostima na računima svojih korisnika.

U četvrtak Sabor će raspravljati i o zakonskom prijedlogu Kluba Socijaldemokrata o iskorištavanju punog potencijala konoplje odnosno potpunoj legalizaciji i liberalizaciji.

Nakon glasovanja u petak zastupnici odlaze na jednotjednu stanku, a u saborske klupe vraćaju se 16. studenoga i zasjedati će do ustavne stanke 15. prosinca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!