“Sankcije Rusiji ciljat će banke, a Fortenova je u vlasništvu ruskih banaka!”

Ekonomija 22. velj 202210:53 > 12:27
Borna Filic/PIXSELL, Ilustracija

Neovisni saborski zastupnik Bojan Glavašević komentirao je situaciju u Ukrajini. Ruski predsjednik Vladimir Putin priznao je jučer neovisnost dvjema odmetnutim ukrajinskim pokrajinama, Donjecku i Lugansku. Zapad najavljuje oštre sankcije i sa zabrinutošću promatra rusku prisutnost na ukrajinskom tlu. Iz Velike Britanije poručuju da je ruska invazija već počela. Putin je u Donbas poslao rusku vojsku kako bi, kaže, čuvala mir.

“To je invazija. Te mirovne snage su uljepšan naziv za invaziju. Čini mi se dosta zabrinjavajuće što je naša politika okupirana sama sobom, prije svega HDZ, da bi se bavio nečim što će imati vrlo ozbiljne posljedice”, govori Glavašević.

vezana vijest

On je podsjetio i da je kompanija Fortenova u vlasništvu dviju ruskih banaka te da se nije razgovaralo o tome “kakve će posljedice ova situacija ostaviti na Hrvatsku”.

“Sankcije koje će biti uvedene Rusiji targetirat će prije sve banke. Fortenova je preko 51 posto u vlasništvu dvije ruske banke i u njenoj upravi sjede ruski državljani. Što će se dogoditi s Fortenovom i kakve će to posljedice imati za Hrvatsku? Nisam čuo nikoga iz HDZ-a ili vladajuće većine da je o tome rekao ijednu jedinu riječ”, kaže Glavašević.

“Politički obrazac invazije na Ukrajinu strahovito podsjeća na 90-te. Putinova retorika kako je Ukrajina entitet koji je nastao u socijalizmu i kao takav nema pravo postojati je identičan onome koji je Bugarska koristila za veto Makedoniji”, kaže.

Više čitajte OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.