Šef HUP-a: Jako je opasno kontrolirati i planski nametati cijene!

Ekonomija 10. sij 202311:43 0 komentara
N1

Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), gostovao je u Studiju N1 gdje je komentirao poskupljenja nakon uvođenja eura.

Kaže kako nemaju službene statistike podatke da kažu što se dogodilo 1.1. “Očito je dio poduzetnika iskoristio situaciju da podigne cijene, ali to je opasno jer će imati manju potražnju za svojim proizvodima. Mi smo mala zemlja jer vi za malo vremena možete otići u drugu zemlju i kupiti to po manjoj cijeni”, rekao je.

“Naša inflacija nije uzrokovana eurom, nego je ona globalna. U zemljama koje imaju svoju valutu, poput Mađarske i Češke, inflacija je još i veća. Neopravdano povećanje je opasno za poduzetnike jer može dovesti do bankrota. Ne možemo se vratiti u stara vremena kada smo imali upravno gospodarstvo. Vidjeli smo primjer Mađarske gdje je država godinu dana subvencionirala gorivo, pa je sada skočila cijena i Mađari dolaze točiti gorivo kod nas”, upozorio je.

“Vrlo je opasno kontrolirati i planski nametati cijene”, dodao je.

Kaže da imamo primjere iz ostalih zemalja koje su uvodila euro, a imale su inflaciju od 1-2 posto. Mi imamo situaciju da inputi rastu, gorivi, energija, javne usluge poput vode, a i plaće su rasle zaposlenicima To sve utječe na porast cijena”, rekao je Furjan.

“Uvjeren sam da je 95 posto subjekata dobro izračunalo cijene. Ako se mijenjaju cijene, to se radi na početku kvartala, na početku godine, a to je sada vidljivije. Nemam dojam da su sve cijene sad otišle gore. Trgovci kažu da su krajem godine imali akcije pa se potrošačima čini da je cijena značajnije porasla”, tvrdi.

“Građani trebaju, kao i poduzeća, pokušati smanjiti troškove. Ako je netko poskupio uslugu i 20 posto treba prošetati par metara dalje i otići kod drugoga”, rekao je.

Što se tiče najave novih poreza, kaže da bi to samo dovelo do novih poskupljenja. “Vlada može kratkoročno nešto napraviti, ali dugoročno ne. Tako i poduzetnik može podići svoju cijenu, ali kasnije mu nitko neće kupiti tu uslugu”, dodao je.

“Krivo je stavljati krivnju na trgovce”

“Krivo je stavljati krivnju na trgovce. Postoji cijeli lanac odgovornosti, nema tu nekih super-profita. Ako neki kafić ostvaruje super-profit onda će se otvoriti kafić do njega. Problem bi nastao ako postoji dogovor između svih sudionika na tržištu, ali to je onda posao za sud. Kao što imamo kartel OPEC-a, ali ga ne možemo kazniti jer su premoćni”, rekao je Furjan.

“Ako uspoređujemo profitabilnost trgovačkih lanaca, onda je njihova profitabilnost niža nego vani. Puno je tu razloga zašto je tomu tako”, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!